Du är här

2017-06-03 - Teater
Sångerskan Stina Joza, kommunens kulturchef Katarina Larsson, skådespelaren Jens Nilsson, Modo Hockeys marknadschef Frank Eriksson, Jan Boholm, Malin Berglund och Sofia Andersson från Teater SOJA, samt hockeyspelarna Erika Grahm och Tommy Enström. Foto: Ida Olsson, Modo Hockey

Spelet om Örnsköldsvik

Repetitionerna av den stora teatersatsningen har börjat, och ett samarbete med Modo Hockey är inlett.

Spelet om Örnsköldsvik är en berättelse som startar 1837, alltså fem år innan Örnsköldsvik fick rätt att bilda köping, och sträcker sig fram till nutid – 2017. 180 år avhandlas i en pjäs som blir cirka tre timmar lång, inklusive paus.
– Men hur berättar man en stads historia? frågar sig Jan Boholm som tillsammans med Sofia Andersson utgör Teater SOJA.  
– Vi skapar två fiktiva släkten som hamnar i fejd med varandra på 1840-talet. En konflikt som ska fortleva i 180 år genom åtta generationer. De påhittade figurerna kommer att interagera med verkliga personer, profiler i Ö-viks historia.

Allt startar 1837 med Johan och Katarina när Johan åker iväg som sörkörare. Mer än så avslöjas inte i dagsläget. Men viktiga händelser i ö-viks historia tas förstås upp.
– Det vi kan säga är att det blir en sorts cirkelrörelse i pjäsen som blir dramaturgiskt intressant, säger Sofia Andersson.

En av de mest tongivande skådespelarna i pjäsen blir Jens Nilsson, som också är den som drog igång hela projektet.
– Det är märkligt hur en idé kan komma till. Jag flyttade hem till Ö-vik för tre år sedan och jag minns tillbaka till min tid på högstadiet då man kunde åka till Gene Fornby och träffa historiska personer som berättade om forntiden. Då tänkte jag att man borde sätta igång och göra något om Ö-vik. Jag kom i kontakt med Katarina Larsson och vi började prata om ett historiskt spel om Ö-vik, berättar Jens som arbetat med Teater SOJA tidigare i den mycket populära föreställningen Spelet om Stenstan som blev succé i Sundsvall.
– Det var jättekul att göra, och det blir det den här gången också, säger Jens som kontaktade Sofia och Jan och förde samman dem med representanter för Örnsköldsviks kommun.

Nyligen fick Jens och de övriga inblandade aktörerna, bland annat sångerskan Stina Joza, börja läsa det manus som jobbats fram så här långt.
– Man märker att manusförfattarna fått fatt i Nolaskogsandan. Det finns ett härligt driv här i Ö-vik och jag blir stolt när jag läser manuset, säger Jens, som också är glad åt samarbetet med Modo Hockey.
– Det är omöjligt att inte ha med hockey i en föreställning om Ö-vik. Kultur och idrott ställs ofta mot varandra, så det känns extra roligt med ett samarbete.

Samarbetet består i att de som köper biljett till utvalda föreställningar av Spelet om Örnsköldsvik också får en biljett till den allsvenska hockeypremiären för Modo.
– Vi är en stark marknadskraft i Ö-vik och det är roligt för oss i Modo Hockey att vi får vara en del i den här satsningen. Modo Hockey är en del av kulturen i Ö-vik och det känns jätteroligt med en föreställning som tar upp Ö-viks historia, säger Modo Hockeys press- och marknadschef Frank Eriksson.

Teater SOJA, med manusförfattarna och regissörerna Jan Boholm och Sofia Andersson samt producenten Malin Berglund, berättar att de mötts av stor öppenhet och positiv anda för sitt teaterprojekt här i Örnsköldsvik. Däremot har de tvingats inse att den tänka spellokalen, Flygelsalen i Arken, inte lämpar sig för föreställningarna.
– Det funkade inte utrymmesmässigt så nu förhandlar vi med Folkan Teater om att visa föreställningarna där istället, säger Jan Boholm.

Minst 16 föreställningar är planerade och premiären är satt till 9 september. Ett 20-tal aktörer kommer att vara på scen, plus barn och en talande kör som fungerar som berättare och driver handlingen framåt. Landstinget Västernorrland har också gett i uppdrag till en konstnär att skapa någon gestaltning i samband med föreställningarna.

Från Örnsköldsviks kommun ser man också med stor tillförsikt fram mot Spelet om Örnsköldsvik.
– Vi har ett uppdrag att tillgängliggöra vår historia och vår uppgift är att på alla sätt stötta kulturlivet i Örnsköldsvik. Vi hoppas förstås på att alla ö-viksbor ska gå och se det här, säger kommunens kulturchef Katarina Larsson.

Dela med dig av denna artikel på: