Övrig kultur

Avresa – mot okänt mål

För första gången ger eleverna på dansestet en helt egen dansföreställning. ”The Departure – Avresan”, som visas offentligt ikväll fredag 2 juni klockan 19.00 i Nolan, blir också elevernas avskedsföreställning, innan de tar studenten och dansar ut i vuxenlivet.

Självklart är dansen i fokus i denna föreställning, som kan ses som en hyllning till just dans. Titeln grundar sig i föreställningens sista dansstycke och tillsammans har elever och lärare diskuterat att allt handlar om en avresa. Kanske en avresa till ett annat land? Kanske är det elevernas avresa mot framtiden?
– Vi blandar jazzdans med modern dans plus mycket improvisation, något som blir nytt för oss att visa upp på scen, säger Emelie Ödmark, en av de danselever i årskurs 3 som nu närmar sig slutet av gymnasiet.

Danslärare Sanna Limell berättar att det är första gången dansarna har en helt egen föreställning, traditionellt sett finns dansen ofta med i bakgrunden eller som mellanakter i olika föreställningar.
– Det är i och för sig helt okej, men dansarna måste även våga ta plats på scenen själva med dansen i fokus. Ljuvligt och modigt, men precis så som det ska vara, säger Sanna och passar på att skicka ett stort tack till rektorn för det estetiska programmet, Andreas K Johansson.
– Han har varit ett stort stöd och ständigt velat lyfta dansen på Nolaskolan till en ny nivå.

Alla danser som framförs under föreställningen är koreografier som eleverna har arbetat med denna termin och det blir ett sätt för dem att visa upp vad de har lärt sig. Eleverna i årskurs 3 tar också hjälp av elever i årskurs 2 som har dans som tillvalskurs. De eleverna dansar förhoppningsvis vidare även nästa år på Nolaskolan men för Emelie och hennes kompisar i trean är det som sagt dags för departure – avresa.
– Vi tar studenten och man kan se föreställningen som början på något nytt, säger Emelie och skrattar när hon berättar om hur hennes egen framtid efter gymnasiet ser ut.
– För mig är det väldigt oklart. Jag ska sommarjobba och ha lite sommarlov men sedan får vi se vad som händer.

Publicerat