Du är här

2017-06-04 - Teater
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Kejsarn av Portugallien

Kulturskaparna bjuder på stor teaterunderhållning.

Kulturskaparna på Örnsköldsviks Folkhögskola sätter varje år upp en teaterföreställning och i år har de alltså tagit sig an Selma Lagerlöfs ”Kejsarn av Portugallien”. Ingen lätt historia att gestalta på mindre än en timme, men Kulturskaparnas ensemble är så pass rutinerad vid det här laget att inget tycks vara för svårt för dem.
– Vad ska jag med en unge till? undrar daglönaren Jan i Skrolycka när hans hustru Kattrina ligger och föder.

Jan är inte är direkt överförtjust att han ska bli pappa – men när han får se sin dotter, som han ger namnen Klara Fina Gulleborg, smälter hans hjärta.
Senare dör hans husbonde Erik i Falla och Jan och hans hustru hamnar i ekonomiska bekymmer då nye mark-ägaren Lars Gunnarsson kräver dem på 100 riksdaler i hyra. Lika mycket vill också handelsmannen ha i obetalda skulder.

Klara Fina, nu 17 år, bestämmer sig för att resa till Stockholm och söka jobb för att hjälpa sina föräldrar med pengarna – vilket leder till Jans depression där han i sina fantasier tror att dottern blivit kejsarinna av Portugallien, och att han därmed är kejsare.

En tragikomisk berättelse som Kulturskaparna klarar av på ett utmärkt sätt och vid premiären blev det välförtjänta stående ovationer inför en fullsatt teaterlokal på Örnsköldsviks Folkhögskola. Även ensemblen applåderade publiken som tack.
– Vi började läsa den lättlästa versionen i höstas och då hade vi ingen tanke på att göra teater av den. Det beslutet växte fram så småningom. Det är en svår historia men karaktärerna tycks ha landat hos eleverna, säger Kulturskaparnas lärare Kristina Stålnacke.

Kulturskaparna har nu spelat ”Kejsarn av Portugallien” fyra gånger och har du missat den så finns ytterligare två möjligheter onsdag 7 juni, klockan 10.15 och 13.00.

Här är hela Kulturskaparna ensemble:
Jan i Skrotlycka: Kristoffer Gullersbo
Kattrina: Erica Johansson
Klara-Fina: Emma Norman
Barnmorska/sömmerska: Eva Genborg
Pigan: Sara Berggren
Mor i Falla: Nina Quarnström
Erik i Falla/Drängen Börje: Peter Sundlöf
Prästen: Jan-Ola Palkvist
Klockaren: Andreas Pakka
Skvaller-Agrippa: Håkan Andersson
Handlaren: Tommy Löfqvist
Notbindar-Ola: Thomas Neuendorff
Lars Gunnarsson: Thomas Hasselström
Sjökapten: Ulf Lindfors
Nasaren/Matrosen: Kristian Isberg

 

Dela med dig av denna artikel på: