Nyheter/Reportage

Föreningslivets sköna hjälpmedel

För ett par år sedan satt Gunilla Eklund och pustade över all tid som gick åt för att sköta ekonomisysslorna i ideella idrottsföreningar. Lösningen blev hennes egen uppfinning; Cleverservice, ett verktyg som både sparar tid och skapar ordning.

Det är många som kan vittna om hur tidskrävande det kan vara att hantera och redovisa betalningar. För en ideell förening kan det vara en grannlaga uppgift och för exempelvis en idrottsklubb, som löpande ska betala ersättningar till exempelvis ett flertal domare, kan de ta mycket tid i anspråk. En verklighet som Gunilla Eklund konstaterade och, eftersom hon själv är engagerad i idrottsrörelsen, bestämde sig för att göra något åt.
Med teknikens hjälp sitter hon sedan 2014 på den digitala lösningen som underlättar för såväl föreningen som för domaren eller funktionären.
– Förr kunde jag på min fritid exempelvis pyssla med 300 kontrolluppgifter med småsummor och sådant som tidigare tog fem timmar att genomföra tar i dag inte ens fem minuter, berättar hon.

Diverse kvitton i olika format och från olika håll behöver inte längre hanteras och sedan starten för tre år sedan är det betydligt fler än Örnsköldsviks Hockeyklubb och Örnsköldsviks Hockeyförening som använder Cleverservice.
– I dag är det cirka 2 200 användare fördelade på kassörer, ekonomi- och domar-ansvariga i klubbar och inte minst domare. Mora var den första hockeyföreningen utanför Ö-vik att använda tjänsten och därefter har Linköping, Skellefteå, Färjestad och en rad andra på olika nivåer följt efter, säger Gunilla.

Med ett lågt pris är förhoppningen att ö-viksuppfinningen ska sprida sig över hela landet och till alla möjliga idrotter.
– Jag vet att det fungerar och att det sparar så oändligt mycket tid. Dessutom kostar det inte mer än ett par koppar kaffe per match.
Förutom tidsbesparingen, den goda ordningen och att betalningar sker i tid inne-bär tjänsten även att det förenklar arbetet med att hitta domare till matcher och att domarna i sin tur snabbt och enkelt kan göra sig tillgängliga och lätt kontrollera sina ersättningar.
Det handlar onekligen om en uppfinning med många vinnare och nu ska Gunillas idé, som sedan tidigare är kopplat till CupOnline, till och med integreras med Svenska Ishockeyförbundets system; TSM.
– Det är jätteroligt och jag har lärt mig så otroligt mycket på den här resan.

Publicerat