Du är här

2017-05-27 - Hörnan

Vilken apokalyps hinner först?

Det finns ju så många undergångar välja mellan nuförtiden. Medan våra stackars vikingaförfäder tvingades nöja sig med en enda, Ragnarök, har den moderna svensken samma breda utbud som på apokalypsfronten som vid bardisken.

I undergångsbuffén hittar vi bland annat den spektakulära asteroidapokalypsen, den coola istidsapokalypsen, den heta solstormsapokalypsen, den svalkande översvämningsapokalypsen, den klassiska domedagsapokalypsen, den nygamla pandemiapokalypsen, den comebackande kärnvapenapokalypsen, den hippa Yellowstone-apokalypsen, den kultstämplade zombieapokalypsen, den välprogrammerade robotapokalypsen, den på film omåttligt populära utomjordiska invasionsapokalypsen, den inte längre så populära millenniebuggs-apokalypsen, den alltmer försenade 2012-apokalypsen och den just nu hyperaktuella Trumpokalypsen.
Och då har vi inte ens adresserat den apokalyptiska stämning som uppstår när jobbets kaffemaskin strejkar på en måndagsmorgon.
Läskigare än zombier och kärnvapen vore kaffe-apokalypsen; en hypotetisk katastrof där all världens kaffebryggare går ut i strejk. Då skulle kaffebönor ersättas av kaffeböner till allsköns gudar när människor över hela världen upptäcker att helvetet är en koffeinfri plats.
 
Apokalypsen kallas ofta för ”jordens undergång” men den goda nyheten är att jorden skulle klara vartenda ett av redan nämnda bardiskscenarion. (Ja, till och med Trumps). Det är bara mänskligheten som skulle stryka med … och i vissa fall allt annat levande. Det enda scenario där även jorden ligger lite pyrt till är det som faktiskt kommer inträffa, och som vi med tanke på det ägnar förvånansvärt snålt med uppmärksamhet:
Kremeringsapokalypsen. 
Så snart solen förbrukat allt sitt väte kommer den börja svälla tills den blir hundra gånger så stor och antingen slukar jorden eller förvandlar vår planet till en förkolnad skrump-klump. Trist, javisst – men om det är någon tröst har du ungefär fyra miljarder år på dig att ta farväl av de närmaste och se klart den där tv-serien du streamar illegallt.
 
Fram till dess lär det finnas gott om andra domedagar att fäktas med, och många av oss är väl förberedda. Det säljs bombsäkra bunkrar och anordnas postapokalyptiska överlevnadskurser där folk får lära sig att göra upp eld med en pinne ifall de skulle visa sig att det bara är alla tändstickor som går under och inte dom. Det ordnas till och med kurser i zombieöverlevnad, trots ständiga svårigheter att hitta instruktörer med praktiskt erfarenhet av ämnet.
 
Personligen skulle jag gärna flytta fokus från hur man kan överleva apokalypsen till hur man kan förebygga den – till exempel genom att lyssna på de 99 procent av forskarna som hävdar att klimatförändringar är ett verkligt, pågående problem – men jag ska inte vara kinkig. Det gäller bara att ha tålamod, det förstår jag.
Mänskligheten kommer utan tvekan ta undergången på allvar så fort den redan hänt.
 
Dela med dig av denna artikel på: