Övrig kultur

En världskonstnär jubilerar

Hans frukter och ägg i övernaturliga storlekar – och med mästarkvalitet i såväl form som i glasyr – gjorde honom känd över hela världen.
25 maj skulle Hans Hedberg ha fyllt 100 år, det uppmärksammas i en jubileumsutställning på Örnsköldsviks museum och konsthall som visas ända fram till hösten.

Keramiken gjorde honom världs-berömd, men inte många har sett hans måleri. På jubileumsutställningen visas både den välkända keramiken och de tidiga oljemålningarna, något som inte skett tidigare i en och samma utställning.

Konstverken som visas upp finns dels i kommunens ägo, men man har också lånat in privata verk för att få till en så bred bild som möjligt av Hans Hedberg.
– Hans Hedberg är en av de största konstnärer vi haft, och han gjorde väldigt mycket för sin hembygd. Det är också ett fascinerande människoöde, han var väldigt nyfiken och samtidigt ödmjuk – själv kallade han sig ”pottmakare”, berättar Ulla Tällström, konstintendent på Örnsköldsviks museum och konsthall.

Ur kommunens samling visas bland annat en pumpa, ett hjortron och körsbär som kommunen fick köpa av Hans Hedberg till ett mycket förmånligt pris efter utställningen på Rådhuset 1994, en utställning som Hans själv var mycket nöjd med.
Även ett keramikhjortron i privat ägo ställs ut och anledningen är att man vill visa att de två hjortrona inte är helt lika.

Bland målningarna finns en stor vy från fabriksområdet i Köpmanholmen, målat 1945, som normalt hänger i matsalen i Köpmanholmens skola.
– Vi vill visa även måleriet – för att det helt enkelt är bra måleri, förklarar Ulla Tällström.
– Det är tur att det finns så pass mycket kvar av måleriet i kommunens samlingar, Hans Hedberg brände själv upp en stor del av sina målningar, berättar konstvetaren Per Grimell, som i samband med öppningen av utställningen har release för sin bok om Hans Hedberg (se separat artikel).

På museet finns också ett stort porträtt av Hans Hedbergs mamma Ingeborg, målat av Oscar Björck 1926 – en målning som ägs av Norrlandsförbundet dit bröderna Ulf och Hans Hedberg donerade porträttet.
– Vi har en fin skatt i kommunen, och den vill vi förstås visa upp. Vi vill också att folk ska besöka Hans Hedberg Museum, gå och se den stora Sjöborren i Paradisets entré och även besöka Örtagården i Köpmanholmen där ett plommon av Hans Hedberg finns, säger Ulla.

Plommonet är för övrigt den enda skulpturen Hans Hedberg gjorde i brons.

Vernissage för utställningen sker lördag 20 maj klockan 12.00 och bokrelease 13.00. Utställningen visas till och med 16 september.

Hans Hedberg

  • Föddes 25 maj 1917 i Köpmanholmen, avled den 27 mars 2007.
  • Lämnade efter andra världskriget Sverige för södra Europa. Först till Italien och sedan Frankrike och Biot, som blev hans hemort med ateljé och bostad.
  • 1939-40 Studier i måleri hos Otte Sköld, Stockholm.
  • 1940-43 Studier i måleri hos Isaac Grünewald, Stockholm.
  • 1945-46 Studier i måleri vid Kungliga danska akademien, Köpenhamn.
  • 1947-48 Studier i keramik vid Istituto d’Arte Della Ceramica, Faenza, Italien.
  • Hans svällande pumpor, äpplen, citroner och plommon i stengods i övernaturlig storlek – med mästarens speciella glasyr – finns i ett stort antal museer och privata samlingar över hela världen.
  • Hans Hedberg Musuem finns i Arken, Örnsköldsvik. (hanshedbergmuseum.se)
  • Museet förvaltas av föreningen Hans Hedbergs Vänner vars mål är att driva museet vidare i Hans Hedbergs anda.
Publicerat