Du är här

2017-05-18 - Övrig kultur
Per Grimell släpper ny bok om Hans Hedberg. Foto: Håkan Nordström

Fjärde boken om Hans Hedberg

Journalisten, dokumentärfilmaren och konstvetaren Per Grimell analyserar Hedbergs konstnärskap ur nya perspektiv.

1999 kom den senaste monografin om den världsberömda keramikern Hans Hedberg. Nu på lördag, 20 maj, är det release för en helt ny bok – skriven av journalisten, dokumentärfilmaren och konstvetaren Per Grimell som analyserar Hedbergs konstnärskap ur nya perspektiv.

En mycket välgjord och intressant bok om en mycket intressant konstnär, som visste hur man skapade välgjorda konstverk. Så kan vi kort beskriva Per Grimells monografi om Hans Hedberg, ett arbete som startade med två akademiska uppsatser.
– Jag läste konstvetenskap vid Umeå universitet och skrev två uppsatser om Hans Hedberg. Min handledare, professor Roland Spolander, var otroligt inspirerande och han tyckte att jag borde skriva en bok om Hans, han sådde ett frö hos mig. Sedan skulle det bli 100-årsjubileum för Hans Hedbergs födelse i år och då passade det bra med det här bokprojektet, berättar Per, som har sina rötter här i Örnsköldsvik.

Pers relation med Hans Hedberg startade redan 1992 då han gjorde ett sommarporträtt av den berömde keramikern i dåvarande dagstidningen Nya Norrland.
– Därefter gjorde jag en dokumentärfilm 2005 och fick fördjupad kontakt med Hans och Charlotte. När jag sedan började med mina studier i konstvetenskap hittade jag tillbaka till Hans Hedberg. Det har varit otroligt intressant att forska kring honom, han har gjort så väldigt mycket.

Liksom själva jubileumsutställningen har Per i sin bok inte bara fokuserat på Hans Hedbergs berömda keramik, utan även på hans tidigare måleri. Han vill bredda helhetsbilden av Hans Hedbergs konstnärskap och han berättar bland annat om det komplicerade samarbetet med Marc Chagall samt de industriella familjetraditionerna i Köpman-holmen som Hans Hedberg revolterade mot för att bli konstnär.

Boksläpp sker på Örnsköldsviks museum och konsthall lördag 20 maj i samband med att museets jubileumsutställning öppnar. Sedan håller Per ett föredrag tisdag 23 maj på museet och därefter berättar han om boken i Hans Hedberg Museum i Arken på Kristi himmelsfärds dag 25 maj i samband med att föreningen Hans Hedbergs Vänner håller öppet hus.

Dela med dig av denna artikel på: