Hus & Trädgård

Trädgård utan pedant

I drygt 20 år har Monica Söderström planerat, planterat och pysslat. Nu har hon en prunkande visningsträdgård som hon sköter utan att för den skull vara pedant.
– Det handlar om att jobba på naturens villkor, säger Monica.

I natursköna Salsåker, på en norrsluttning mot Ullångerfjärden, har Monica och Gösta Söderström sitt sommarställe. Och sin trädgård. Här delar tidig iris rabatt med nästan limegrön japansk vallmo och i dammen med både bäck och vattenfall simmar guldfiskar bland näckrosorna. Här blandas gröna träd och buskar med blommade växter som perenner, liljor, rosor, klematis, dahlior, gladiolus och andra sommarblommor. Och här trängs växterna så att ogräset inte får en chans.

– Naturen vill fylla utrymmena med grönt – då är det bättre att jag väljer vilket det blir, säger Monica och visar på flocknävorna som täcker marken under de många fruktträden och hindrar gräset från att ta över och norpa välbehövligt vatten.

2010 blev Monicas trädgård en officiell besöksträdgård i STA:s, Sällskapet trädgårds-amatörerna, Ångermanlandskrets och visas numer upp för planerade besök omkring fyra gånger per år med start i juli månad.

– Det kändes lite konstigt först att alla dessa trädgårdsexperter skulle komma och titta på min trädgård, men de brukar tycka om det. Det här är vår privatträdgård och så kan man få se hur man kan få det att fungera med minimalt med jobb och rensning.
I grunden handlar det om att jobba på naturens villkor, förklarar Monica.

Det finns några saker som underlättar, utöver att se till att täcka alla ytor med väl valda växter för att minska risken att ogräset, eller bara gräset, tar över.

– Tänk på att ha stora sammanhållna ytor så att allt inte är utspritt. Det förenklar både rensning och gräsklippning, säger Monica som själv valt att skapa en trädgård i informell stil med mjuka linjer som smälter samman med naturen.

Den natur som på de här breddgraderna inte alltid är så förlåtande.

– Därför ska man tänka på att välja växter som trivs i det här klimatet och där de ska sättas. Sedan ska man också plantera dem rätt.

Gräver man en djup grop i lera och fyller med fin, sandblandad jord blir det lätt en pool vid växtens rötter när det regnar, då måste man även se till att det finns avrinning eller annan dränering.

– En bra idé är här i norr att använda sig av upphöjd plantering. Lägg på två decimeter jord 1,5 meter brett och se till att ytan är platt och inte kullig för att se till att växten får vatten, säger Monica och berättar att det är en metod hon själv använt sig mycket av i sin trädgård.

– Det är lite dålig jord här, lerjord i och med att det är gammal sjöbotten, så det är inte bara att plantera. Men man behöver ju inte gräva så mycket utan kan fylla på ovanpå istället. Och så använder vi mycket sand, så då behövs det inte så mycket jord, förklarar Monica som står för växtligheten och Gösta för grävandet.

Sand blandad i jorden och lagd vid växtens fot gör att den snabbare värms upp på våren och underlättar dräneringen på hösten så att växten hinner fatta att det är slut på säsongen och går ner i vila innan den råkar frysa ihjäl. Som komplement till sanden använder sig Monica av gräsklipp som läggs på planteringarna. Det sker två gånger per försommar och aldrig senare än mitten av juli på perenner, träd och buskar, för att inte mata dessa växter för mycket mot slutet av säsongen.

– Det ska vara färskt gräsklipp, inte torkat. Lägg på fem-tio centimeter och spruta sedan på vatten så att det packas och förmultnar fort.

Det första lagret för säsongen, innan gräsmattan är i skick att klippas, tar Monica från fjolårets som hon sparat i svarta sopsäckar under vintern. Resultatet blir som gödsel och luktar en del så Monica rekommenderar att vänta till den dag du inte har besök med att strö inte ut det.

– Till slut är vi på zon 0 om vi bara hittar alla knep, skämtar Monica, och lägger till att det går bra att odla zon 4-växter här, bara man planterar dem rätt och vårdar dem.

När man väl fått växterna att överleva kan det vara roligt att även fokusera på hur det ser ut.

– Tänk på att välja solist om du har flera sorter. Om alla vill spela solo i orkestern blir det inte bra. Allt behövs för att det ska fungera – bastuban, flöjten – men det är solisten som ska höras. Man kan ha många sorter men hålla ihop dem med samma färg eller form så att det inte blir stökigt, säger Monica och förklarar att solister även bör placeras rätt.

Använder man det gyllene snittet och låter den spektakulära busken eller det vackra trädet stå en tredjedel in i en sektion snarare än mitt i blir det mer harmoniskt.

– Sedan kan det vara bra att titta mer på former än blommor och färger eftersom bladen är där hela säsongen, säger Monica och föreslår att kombinera småflikig ormbunke med stadigare hostablad och iris med sina långsmala, höga blad. Tänk att det ska bli fint även på ett svartvitt foto.

– Viktigast är ändå att man ska göra en trädgård som man tycker om. Vill man ha tvåhundra växter, då ska man ha det. Men gör det på ett sätt som du orkar med, och välj typ av trädgård efter hur mycket jobb du vill lägga ner. Har du planerat rätt behöver du egentligen inte städa så mycket utan kan tänka på skräpet som ytkompostering och låta löv och ris multna på plats, men vill du ha öppen jord så kommer du att behöva lägga ner mycket tid på att rensa ogräs.

Publicerat