Nyheter/Reportage

Arkitektfestival till Höga Kusten

I Juni är det premiär för ARKNAT – en två veckor lång festival som flätar samman arkitektur och natur mitt i världsarvet Höga Kusten.
– Målsättningen är att skapa kreativa konstruktioner i trä som skall placeras ut längst Höga Kustenleden och dess avstickare säger Jerry Engström på FriluftsByn.

Fler och fler söker sig ut i naturen för att hitta balans, avkoppling och äventyr. Detta märks inte minst på det ökande antalet besökare på Höga Kusten som under de senaste åren blivit något av en mötesplast för friluftsintresserade människor från hela världen. För att kunna skapa fler inbjudande miljöer och samtidigt utmana vårt sätt att se på arkitektur lanseras nu ARKNAT, en två veckors arkitekturfestival i FriluftsByn mitt i världsarvet Höga Kusten. Festlivalen är ett samarbete mellan Sweco Architects, FriluftsByn, Världsklass Örnsköldsvik, Höga Kusten Destinationsutveckling, SCA Timber och Bosch Tools.

Under premiäråret bjuder ARKNAT in 15 studenter från Skandinaviens ledande arkitektskolor. Tillsammans ska studenterna under två veckor skissa och bygga tre kreationer i trä – det första året främst tolkningar av vindskydd. Till sin hjälp har de arkitekter och arbetsledare och under kvällarna pågår seminarier och workshops som även är öppna för allmänheten.
- Arkitektur spelar roll, även ute i naturen. Genomtänkt design och funktion, utformad kring en unik omgivning, skapar en kombination mellan arkitektur och natur som jag lovar kommer vara påtaglig och förmodligen kännas i hela kroppen, säger Martin Björklund, ingenjör på Sweco Architects.

Att konstruktionerna kommer byggas av trä är något som skapat än större intresse, inte minst från regionens skogsföretag.
- Vi vill inspirera till att fler använder produkter av trä eftersom det är bra för miljön. Därför kändes det självklart för oss att bidra med lokalt virke till festivalen och vi ser fram emot att se vad studenterna kan skapa," säger Katarina Levin på SCA Timber.

Träkonstruktionerna kommer att placeras längst Höga Kustenleden och dess avstickare och nyttjas av besökare året om. Under 2017 kommer byggnaderna placeras vid Köpmanholmen Havsbad, Kulberget en bit från Höga Kustenbron och vid Södra Bergsstigen vid Skuleberget.
– Vi har en fantastiskt natur här på Höga Kusten och målsättningen är att dessa konstruktioner kommer förstärka upplevelsen av att vistas på dessa platser avslutar Jerry Engström på FriluftsByn.

Publicerat