Övrig kultur

Kulturskolans 7-dagars – i 9 dagar

Ikväll inleder Kulturskolan sin stora festivalvecka med bandträff på Sliperiet och från och med imorgon, lördag, bjuds det på kultur av alla tänkbara varianter fram till avslutande musikalföreställningen i Nolan 19 och 20 maj – då är det dags för ”Musical Highlights”.

Kulturskolans 7-dagars har för vana att sträcka ut på tiden lite mer än sju dagar. Så också i år, och som vanligt bjuds det på massor av kultur där mycket arrangeras i Nolan – men i morgon fokuseras framträdanden till centrum mellan 11 och 14.

På Stora torget kan man bland annat höra flera orkestrar från Ängetskolan och på Köpmangatan och Storgatan blir det allt från spelmanslag, blåsband och sambatåg till gatuteater, dans, speed painting och street piano.

I Oskargallerian kan man lyssna till brassensemble, barnjazz och sångelever samt uppleva dans och musikal. I Rotundan utanför Arkenbiblioteket visar elever från Hållänget, Domsjö, Gene, Alne samt Nolaskolan och Parkskolan upp sina färdigheter.

Men det mesta händer som sagt i Nolan och Nolaskolan där danseleverna på Kulturskolan och barnmusikalgruppen Magma sätter upp dansföreställningen ”Enter Stage” nu i helgen, både lördag och söndag klockan 14.00. På måndag blir det work shops i det nordisk-baltiska kulturprojektet ”Cultural Children of Europe”, på tisdag visar nybörjarstråk från Kulturskolans provapåverksamhet upp sig, på onsdag ges ”Vänstay” med El Sistema och på fredag ger elever från gymansiesärskolan en konsert.

Sedan avslutas Kulturskolans 7-dagars med dubbla musikalföreställningar av ”Musical Highlights” med musikalgruppen Impuls, som i år bjudit in kören Nota Bene, Själevads slagverksensemble, barnmusikalgruppen Magma samt sångsolister i form av Daniel Söderberg, Olov Karlsson och Jonathan Wåhlstedt.

– Det blir kända nummer från olika musikaler med olika stilar, bland annat från Chicago, Chess, Sound of Music, Rent och Jesus Christ Superstar, berättar My Ehlin som går sista året på musikestet och under många år ingått i musikalgruppen Impuls.
– Jag har dansat mycket på fritiden och när jag kom med i Impuls upptäckte jag att jag kunde kombinera musiken och dansen.

Varje år söker elever från Impuls vidare till olika musikalutbildningar, så också My som till hösten börjar på Stockholms Musikalartistutbildning Base23.
– Det känns jättekul att jag kom in där. Att bli musikalartist är något jag strävat efter ända sedan jag kom in i Impuls för fem år sedan.

Tre års yrkesutbildning väntar, men först ska hon ta studenten och dessutom ska My förstås visa upp sina färdigheter i hennes sista stora framträdanden med Impuls i ”Musical Highlights”, 19 och 20 maj i Nolan klockan 18.00.
– Det känns förstås tråkigt att lämna allt det här, jag har haft jättekul. Men samtidigt ska det bli väldigt roligt att satsa vidare på det här spåret, säger My.

Publicerat