Hus & Trädgård

De har byggt sitt eget drömhus

Han är bankdirektören som sadlade om till snickare. Och nu har Martin Rubing byggt sitt eget drömhus vid havet:
– Utan Pia hade det här aldrig varit möjligt.

Martin Rubing, 39, är mannen med rötterna i Luleå och kappseglaren som flyttade till Örnsköldsvik. Efter flera år inom bankväsendet och fem på chefsposition bestämde han sig för att byta bana i arbetslivet och prova vingarna i en annan bransch. Ett till synes stort och modigt steg.
– Det var absolut inget fel med att jobba på bank och jag trivdes med att träffa mycket folk och göra affärer. Men jag kände ett sug över att prova något annat och plötsligt dök det upp en möjlighet, berättar Martin.
Skjortan och slipsen är därför sedan fem år tillbaka ersatta av grova skor, hörselkåpor och snickarbyxor. Under en längre tid har han arbetat med takstolstillverkning och sedan en tid tillbaka ritar han egna huslösningar och satsar på prefab-tillverkning, det vill säga monteringsfärdiga hus. Nyfikenheten och intresset för konstruktioner har funnits sedan barnsben och bredvid sitt eget husbygge är han nu i full färd med att utveckla ett eget byggföretag och anställa medarbetare.

För två år sedan hittade paret Rubing platsen för sin drömvilla och om en knapp vecka är det dags att flytta in. Timmar, dagar, veckor, månader och år av problemlösningar är i princip över och nu tar familjen sitt pick och pack och flyttar från det befintliga lilla huset och tvärs över gården till funkisvillan på cirka 180 kvadrat.
– Det senaste året har vi bott i det lilla huset och nu när det är vår pratar många om hur härligt det är att ta fram utegrillen. Av praktiska skäl har vi lagat mat på vår grill under hela vintern, berättar Pia med ett skratt.

Vi kliver in i huset och möter stora öppna ytor, nästan inga dörrar alls, massor av utsikt mot havet och innerväggar och tak klädda med plywood. En lösning som tillsammans med det stenklädda golvet och den rustika järntrappan till övervåningen skapar en speciell atmosfär. Det råder ingen tvekan om att Martin och Pia tillsammans med skickliga rådgivare har varit noggranna och planerat husbygget in i minsta detalj. Här ska fritid och familje-liv tillbringas flera år framöver och nu ska de få njuta av resultatet efter allt tid av tålamodsprövande arbete.
– Jag tror inte jag har fattat att vi snart är i mål. Det känns overkligt på något vis, säger Pia.

Martin ler och kikar mot havet där han gärna seglar snabbt. I sommar ska han bland annat göra allt för att försvara eller till och med putsa på förra sommarens SM-brons i Express som avgjordes i Båstad. Nu blir det på hemmaplan utanför Ulvöarna 15-17 juni.
Bankiren som blev snickare är sugen på mer och ett projekt som sitt eget gör han gärna igen:
– Ja, ekonomin måste man alltid ta hänsyn till och vara noga med. Men att planera och bygga är fantastiskt roligt.

Publicerat