Hus & Trädgård

Expertens råd inför trädgårdssäsongen

Nu när balkonger, täppor och trädgårdar tinat fram är tiden inne att göra bruk av sina gröna fingrar – men vad ska man tänka på för att få till en grönskande sommar?
Bomsterhörnans Maria Söderberg, som utsågs till Årets ledare vid Handelsgala, ger råd och tips.
Vad är det läge att ta tag i den här tiden på året?
– Det är bra att se över buskar och träd och passa på att beskära dem. Framför allt fruktträd, men också häckar. Och att se om gräsmattan tagit skada över vintern. Där det blivit isbränna kan den behöva lite extra gödning, och om det är lite väl mycket mossa kan man behöva använda en mossrivare.
– Det kan också vara läge att piffa till det med utekrukor. Penséer klarar en liten minusknäpp, så vill man göra det lite extra fint i entrén nu brukar det gå bra. Däremot är det för tidigt med sommarblommor än. Efter nationaldagen kan man vara ganska säker – men allt hänger ju på hur vädret blir.
 
Vad bör man tänka på som nybörjare? 
– Det första man ska tänka på om man köper växter är att de passar i vår zon, så att man inte köper för zon 1 när vi har zon 5-6. De växterna trivs ju över sommaren, men överlever inte vintern.
– Vill man slå på stort och odla allt möjligt ska man tänka på att det måste rensas och gallras och skötas. Växthus måste tittas till varje dag, så då måste du vara hemma över sommaren eller ha nån annan som sköter om det. Visst går det att få en trädgård mer eller mindre lättskött, men det finns ingen trädgård som sköter sig själv. Då är det asfaltering som gäller. Mitt råd är att inte göra för stora förändringar på en gång, utan ta det successivt och känna in så att det inte slutar med att man kör gräsklipparen över allt… (skratt).
 
Vilken typ av växter kan du rekommendera för den som vill ha en så lättskött miljö som möjligt?
– Då passar det bättre med buskar och träd än rabatter och småblommor. När buskar och träd väl har vuxit till sig sköter naturen mycket själv. Perenner är också jättebra i och med att de kommer tillbaka från år till år. Men även de behöver ju vatten, som om det inte regnar får man rycka in.
 
Vad kan du rekommendera för mer ambitiösa odlare?
– Att bestämma sig för en färgskala i trädgården och fokusera på några utvalda favoriter. Och att ha växter som blommar vid olika tider; i maj, juni, juli… för det blir ju tråkigt om man bara planterar sånt som blommat klart innan juni.
 
Hur viktigt är det att jordförbättra?
– Det är jättebra att göra det nu på våren när alla växter är fulla av energi. På hösten går de ju ner vila, så det är inte rätt läge.
 
Har du någon aktuell trend att tipsa om?
– Det är ju i ropet nu att odla egna grönsaker, frukt och bär. Även om man bara har en liten balkong kan de ju vara lite trevligt att ha lite sallad och annat ätbart. Tomater tycker ju många är väldigt trevligt, och dem behöver du inget växthus för att odla.
 
Till sist: Vad har du själv på gång i ditt eget hem i år?
– Det är lite som med bagarns barn; jag har det här som jobb men hinner knappt ha något själv.
Jag har några citrusträd på min veranda, och så piffar jag till det med krukor till sommaren, men det roligaste jag har på gång är min uppstammade mårbacka-pelargon som jag håller på att göra som ett träd. Den är jag så himla stolt över.
 
 
Publicerat