Övrigt

Dubbel besiktning i Ö-vik

Under onsdagen erbjöds bilister att testa sin syn gratis i en syndator under tiden som man besiktade sitt fordon på Bilprovningens station i Örnsköldsvik. Och många tog chansen.

– Var åttonde bilist har så dålig syn att de inte ens skulle klara dagens synkrav vid ansökan om körkortstillstånd, konstaterade Andreas Blomdal, Synoptik, som erbjöd syntest under onsdagen.
– Vi har haft många som testat sin syn samtidigt som bilen besiktats och de som visat synförsämringar har vi erbjudit en mer omfattande synundersökning i vår butik i stan.

När Synoptik och Bilprovningen i höstas gjorde sin undersökning ”Synbesiktningen” för åttonde gången, visade den att var femte bilist börjar se oskarpt redan på en till två meters avstånd och utger därför en direkt trafikfara.

Dessa siffror har blivit sämre sedan Synbesiktningen började undersöka svenskarnas syn för åtta år sedan. Samtidigt svarar nio av tio bilister i undersökningen att de vill ha lagkrav på regelbundna syntester för bilister, något som saknas i Sverige idag.

En av många som kollade sin syn denna dag var Ingmarie Svensson från Bredbyn:
– Jag tycker det är bra med sådana kontroller. Och gratis är ju alltid bra! Det var ju två år sedan sist jag kollade synen, så det blev en bra överraskning att de hade syntest här idag. Och mina värden var bra så nu slipper jag ny synundersökning.
 


 

Publicerat