Övrig sport

Ali tillbaka på Nola

Sommaren 1965 uppvisningsboxades Muhammad Ali i Nolaskolans ljushall. Något som förevigades av bland andra Karl-Otto Strandberg. Nu finns fyra av hans historiska bilder på plats där allt en gång utspelade sig.

Händelsen i dåvarande Läroverkets ljushall, numera Nolaskolan, utannonserades som ”Muhammad Ali-show” med namnet Cassius Clay inom parentes. Boxaren som kom att bli en av världens största idrottsmän genom tiderna var fortfarande mer känd under sitt tidigare namn och på biljetterna, som kostade 15 kronor, stod det ”Cassius Claygalan”.

– Idrottsföreningen här på Nolaskolan, NIF, har tagit initiativet till att de här bilderna ska hänga här. De har själva valt ut bilderna och det känns helt rätt att Karl-Ottos historiska fotografier hamnar här, säger Anders Thorsén, samordnare på Örnsköldsviks museum och konsthall som förvaltar fotografierna.
– Jag visste också att min lärare Lars Hägglund är en stor fantast av Ali, varje gång han ska visa ett bildspel börjar det med en bild på Ali, berättar Filip Nordin i NIF som i tisdags var med när fotografierna kom på plats i Nolaskolans ljushall.

Publicerat