Du är här

2017-04-25 - Onside med Jonas
Skröder var med senast Modo var i en final 2007. Foto: Håkan Nordström

En fundering i slutspelstider

Jag sitter och tittar på den femte matchen i SM-finalen i ishockey mellan HV71 och Brynäs och det som slår mig är om Modo någonsin kommer att spela i en SM-final igen.

Spelar man i SHL så är det en lång och knölig väg att vandra för att nå toppen, men spelar man däremot i Hockeyallsvenskan är vägen till en SM-final en otroligt komplicerad bergsklättring i 90 graders lutning. I mörker. Utan säkerhetslina.

För att ta sig till en SM-final igen måste Modo börja med att ta sig tillbaka till SHL. En plats i den högsta serien är ju viktigare än en SM-final i detta läge så klart. Men som seriesystemet är nu är det näst intill omöjligt att kvala sig upp till den högsta serien, ja visst, Leksand gjorde det, men efter en supermegaflax och och nu senast Mora, men efter ett perfekt-läge-att-möta-Leksand. Så det lär dröja innan något sådant händer igen.

Det kommer att bli ännu svårare under säsongen 2018/2019 när C-More pumpar in miljoner till SHL-lagen, då blir klyftan mellan SHL och HA gigantisk. Om då SHL är finrummet med vacker inredning, då blir HA mer ett trångt förråd med en säck opantade tomburkar och en överfull tvättkorg. Inte så roligt med andra ord.

Det finns bara ett sätt att få allt levande igen och det är om det blir en ändring i seriesystemet, att vinnaren i HA går upp direkt och den som hamnar sist i SHL åker ur. Eller hur Jörgen Lindgren, vd SHL?

Kommer Modo någonsin att spela i en SM-final igen? Det låter väldigt negativt men som det är nu så känns det väldigt långt borta.

Men jag har haft fel förut. Som tur är.

Dela med dig av denna artikel på: