Mat & dryck

Påsk = äggfrossa

En normal vecka äter vi i genomsnitt 2 000 ton ägg, men under påsken så fördubblas konsumtionen. Ett kilo ägg motsvarar 16 stycken ägg, vilket innebär att 2 000 ton motsvarar 32 miljoner ägg, alltså äter vi ca 64 miljoner ägg under påsken. Här får du veta mer om ägg.


I de flesta kristna länder äter man ägg under påsken. Ägget är en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen. Att påsken blivit den stora ägghelgen beror mycket på att det var förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk.

Här kommer tio fakta om ägg:

Skalet
på ett hönsägg har cirka 10 000 porer, vardera med en diameter på 0,017 millimeter. Under de 21 dagar som ägget ruvas tar det upp cirka sex liter syrgas samt avger fyra och en halv liter liter koldioxid och elva liter vattenånga.

Världens största hönsägg lades av en amerikansk höna och vägde 454 gram. Det innehöll dubbla skal samt två gulor och var nästan åtta gånger så tungt som ett normalt hönsägg. Generellt värper äldre hönor större ägg och yngre hönor värper mindre ägg. Stora ägg är för övrigt skörare i skalet än mindre ägg.

Kom ägget före hönan eller tvärtom? Frågan är urgammal och nu tror sig brittiska forskare ha svaret: Hönan kom först. Deras motivering är komplicerad, men en viktig del är fyndet av ett protein på hönans äggstockar. Proteinet påskyndar utvecklingen av skalet vilket är nödvändigt för att gulan och de andra vätskorna ska kunna skyddas medan kycklingen växer inuti ägget.

Vill du minska risken för att ägget ska spricka under kokningen finns ett knep. Picka försiktigt hål på skalet i äggets trubbiga ända. Därunder finns en luftblåsa. Blir det hål där spricker inte ägget lika lätt.

Riktigt färska ägg är svåra att skala eftersom de olika hinnorna klibbar fast sig vid varandra. Det bästa är att koka ägg som är minst en vecka gamla. Äggens ålder får du fram genom att räkna 28 dagar bakåt från bäst-före-datumet på förpackningen.

Det går att testa ett äggs färskhet genom att lägga det i ett fyllt vattenglas. Ligger ägget ner helt och hållet är det dagsfärskt. Veckogamla ägg ställer sig upp i vattnet medan riktigt gamla ägg flyter upp helt till ytan.

Äggskalets färg bestäms – nästan – alltid av hönans färg. Vita höns lägger vita ägg och bruna höns lägger bruna ägg. Bruna höns saknar för övrigt ett enzym som bryter ner ett ämne i raps, vilket kan ge ägget fisksmak. Därför innehåller foder till bruna höns inte raps.

Äggen håller bättre om de förvaras med den spetsiga sidan nedåt – och alltid i kylskåp. Förvaras äggen rätt håller de sig ätbara i mellan två och tre månader. Testa färskheten genom att knäcka ägget i en skål. Ser ägget normalt ut med hög och fast gula – samt luktar normalt – går det i regel att äta. Äldre ägg får en lösare gula och flyter ut mera.

Det går att frysa in ägg. Men då måste ägget först knäckas eftersom skalet spricker om det blir infryst. Gulan och vitan kan sedan frysas in tillsammans eller var och en för sig. Gärna i plastburk.

Om du är osäker på om ett ägg är kokt eller inte kan du snurra på det. Ett kokt ägg kokt snurrar snabbt och jämt medan ett okokt ägg snurrar långsamt och ojämnt.
Källa: http://mittkok.expressen.se

Publicerat