Du är här

2017-04-14 - Nyheter/Reportage
”Vår del av världen – Höga Kusten” släpps den här veckan. Foto: Håkan Nordström

Matig bok om Höga Kusten

En sprillans ny matbok som visar på det bästa Höga Kusten har att erbjuda i form av råvaror och smaker, men också på människorna som arbetar med att ta fram produkterna och recept av kockarna som förädlar dem.
”Vår del av världen – Höga Kusten”, av lokala talanger om lokal mat och matkultur, släpps den här veckan.

Långsamt växande grödor som fått mättade smaker av sommarens sol, kött från djur som betat i områdets trolska skogar och färsk fisk som fångats i våra djupa vatten; men också människorna som förvaltar traditioner, skapar nya rätter och bidrar med sitt perspektiv till regionens terroir ryms i matboken som släpps i veckan.

Ursprunget till bokens tillkomst är att fotograferna och formgivarna Anders Lönn, Peder Sundström och Håkan Nordström, som tillsammans bland annat producerar Magasin Höga Kusten, och författaren Steven Ekholm på respektive håll närt en idé om en bok om mat i Höga Kusten. De pratade ihop sina idéer och satte igång att skapa. Resultatet är en bok om maten i vår del av världen; om ursprung, råvaror och smaker – precis som titeln anger.

Varje kapitel utgår från en råvara och berättar en historia.

– Vi ville inte göra en bok med bara snygga bilder på maträtter och recept utan även berätta varifrån maten kommer, säger Steven Ekholm och berättar att det inte är så många som känner till de fantastiska matproducenterna vi har i Höga Kusten.
Här nämns matproducenter som andelsjordbruket Bondbönorna, anrika Mjälloms tunnbröd, kvalitetsfläskleverantören Gården i Långsjön och många fler, men även dryckesproducenter som Box Whisky och Hernö Gin, vars Old Tom gin nyligen utsågs till världens bästa.

– Vi vill synliggöra att det finns en framtid och en utveckling för regionen. För att lyckas måste man samverka och samarbeta, till exempel kan kockar och matproducenter kommunicera så att de kan planera och välja rätter efter vad de lokala producenterna kan få fram efter säsong. Här finns det mycket mer att göra. Alla vill ha en levande matkultur och den här boken är ett sätt att visa att det finns och går, säger Steven.
Här varvas därför vackra bilder av vårt spektakulära landskap med berättelser från både då och nu, om landskapet och männi-skorna. Om odlarna, fiskarna, jägarna och djuruppfödarna. Om mathantverkarna som bland annat förädlar mjölk till gyllene ostar och kockarna som skapar smarriga smak-kombinationer som känns barndomsbekanta och moderna på samma gång.

Det bjuds på mängder av recept speciellt skapade av några av regionens bästa kockar, som Linnéa & Peter och Hotell Höga Kustens kockteam. De har bidragit med mängder läckerheter som ”Friterad saltströmming med lingonketchup och bränd lökpuré” samt ”Fläskrilette på lokal gris med ginpicklad smågurka” och ”Ångad havsöring med sparris, tussilago, ärtpuré och löjrom”.

Till exempel har Tobias Andersson, chefskock på Ulvö Hotell, bidragit med rätter baserade på småvilt, havsöring, surströmming och sill och sik, som hans ”Sotare med vargtassmör och rösti på mandelpotatis”.

– Jag vill försöka använda så mycket som möjligt av de lokala råvarorna som finns. Höga Kusten är för mig jordnära smaker, ärliga smaker och kraftiga smaker, säger Tobias. Vi har till exempel fantastiska rotsaker och grönsaker tack vare att vi har sol nästan hela dygnet under sommaren. De får växa långsamt i en kall miljö med mycket sol – vilket ger en väldigt koncentrerad smak.

Boksläpp
Nu i veckan släpps boken och på lördag 15 april, mellan klockan 12 och 14 på Akademibokhandeln i Oskargallerian, vankas det boksignering av skaparna.

Dela med dig av denna artikel på: