Nyheter/Reportage

Olle tog chansen

– Den största och viktigaste anledningen till varför jag bestämde mig för att bli utbytesstudent i USA var att min syster Maja inspirerade mig efter ett års studier på High School i Detroit. Det säger Olle Strandberg,17 år, som går på Somerset Area Senior High School, som ligger i Somerset, Pennsylvania. En liten stad med strax under 7000 invånare och som ligger ca en timmes bilresa sydöst om Pittsburgh.

Han är född och uppvuxen i Moliden och gick på Moskolan upp till åk 6, därefter blev det Bredbynskolan i tre år och sedan Nolaskolan i Ö-vik ett år, innan han åkte västerut mot USA.

Nu är han inneboende hos familjen Specht. Patti, mamman i familjen jobbar med hästar och har en ladugård med ca tio hästar. Pappa Lester har ett lastbilsföretag. Weston är senior i High School och ska påbörja college på Penn State med animal science som inriktning och han spelar amerikansk fotboll och ishockey. Hockeylaget heter Somerset Golden Eagles och "travel-laget" heter Johnstown Jets och det blir en hel del matcher och träningar för både Olle och Weston, men bara på fritiden, inget under skoldagen.

Olle går alltså nu på High School och just nu är det ingenjörsinriktning med industriell ekonomi och det är även en hel del fotboll och hockey på schemat. Han berättar att till skillnad från Sverige får eleverna välja sitt schema själva, men en del ämnen är obligatoriska, som eleven studerar någon gång under sina fyra år i High School. För att delta i skolsport måste eleven uppfylla vissa betygskrav, vilket är en bra anledning för många studenter att jobba hårdare i skolan.
– Du representerar din skola och allra flesta på skolan vet hur matchen gick när vi träffas morgonen efter. Att ha klasskompisar som hejar på dig från läktarna varje match är en speciell känsla.

Många stannar kvar i Sommerset efter sin skoltid, vilket leder till att föräldrarna har samma stolthet för skolan som sina barn. Stolthet över sin skola är något man inte ser i Sverige på samma sätt, tycker Olle.

I slutet av juni återvänder han till Örnsköldsvik, många erfarenheter rikare, efter ett läsår i USA och avslutar sina två sista gymnasieår på Nolaskolan. Planerna efter det är för tillfället att gå ingenjörsutbildning med industriell ekonomi eller arkitektur som inriktning.

Olle om:
Maten- Godis
– En stor skillnad är maten. Att äta middag hemma med resten av familjen är inte lika normalt i USA. Det blir ofta hämtmat eller något snabbt på sheetz, typ snabbmat på bensinmack, innan träning. Och när det gäller allt sött och sliskigt som man kan tänka sig, så kan jag inte fatta hur man inte har startat med lösgodis än. Allt är förpackat i påsar eller kartonger, gigantiska påsar, med en sorts godis.

Bilen
– Om du inte har en egen bil eller en kompis med bil, så är du i stort sett fast hemma, om du inte har dina föräldrar som skjutsar runt dig överallt. Busstrafik förekommer sparsamt här. Här ser man Pickups överallt. En Dodge Ram 1500 är en liten bil i jämförelse, vilket är bland de största man hittar hemma i Ö-vik.

How are you?
– Folk man möter i skolan är oftast trevliga, men mycket av kontakten med andra stannar för det mesta i skolkorridorerna. Frågan "how are you?" får jag säkert tjugo gånger om dagen och arton av de gångerna så är personen som ställde frågan redan borta när jag svarar. De längre pratstunderna man är van vid i Sverige förekommer väldigt sällan.

Trump
– En stor skillnad är hur öppna personer är om vissa saker, särskilt politik. Det är få bilar som inte har något klistermärke med "Trump" eller något annat. Här i Somerset så är nästan alla Trump-supportrar. Skulle gissa på att han vann valet med 85-90% i vårt område. Anledningarna till varför folket här röstat för honom har varit att de är trötta på politiker, de vill inte att skatterna ska gå upp för välfärd och dylikt.


En typisk skoldag på Somerset Area Senior High School
Alla lektioner är 45 minuter med ett tre minuter långt avbrott mellan de olika ämnena. Du är inte tillåten att gå ut från skolan, om det inte är idrott eller om du har tillåtelse från en lärare. Dörrarna är låsta och kan bara öppnas från insidan.

Home room: 7:38-7:42
Vi samlas i ett klassrum och går igenom 'the pledge of allegience' (den amerikanska trohetseden)

Government första halvan av året, health andra halvan: 7:45-8:30
I ämnet government var det mest prat om valet som pågick i höstas.

Study hall första halvan, Discovery Foods andra halvan: 8:33-9:18
Study hall, då jobbar man jobbar med något, pratar, eller sover i skolcafeterian. Discovery Foods = hemkunskap.

Great events första halvan av året, hometown history andra halvan: 9:21-10:06. Great events handlar om de viktigaste och största amerikanska historiska händelserna som gjorde USA till vad det är idag.

Statistik: 10:09-10:54
Matematiken i USA är uppdelad i mindre grupper istället för den generella matten vi har i Sverige.

AP english: 10:57-11:42
Advanced placement English är en högre nivå av engelska, mer lik den man kan förvänta sig när man kommer in på college.

Lunch: 11:45-12:15.
Varje dag finns det fyra olika köer man kan välja mellan: Dagens soppa, à la carte, och två dagens. Ofta pizza, hamburgare, french toast eller något liknande.

Eagle time: 12:15-12:30
Efter första lunchpasset går man i aulan för att låta mattanterna förbereda för nästa grupp med elever som ska äta.

Chemistry: 12:33-13:18 -Double period of chem: 13:21-14:06.
Likt kemin vi har i Sverige.

Gym: 14:09-14:54
Någon form av sport varje dag, basket, hockey, fotboll, eller amerikansk fotboll. Stora skillnader från den svenska idrotten där man måste lära sig hur man ska äta nyttigt och träna, men här handlar det mer om tävling.




 

Publicerat