Samhälle

Håll Sverige rent!

Start på skräpsäsongen engagerar en halv miljon människor.

Med våren kommer skräpsäsongen. Över en halv miljon människor har redan anmält sig till skräpplockarkampanjen Vi Håller Rent som stiftelsen Håll Sverige Rent nu drar igång. I år ligger fokus på den marina nedskräpningen.
– När våren kommer blir också allt skräp synligt, och nedskräpningen av våra hav är en av vår tids största miljökatastrofer. Med vår kampanj hoppas vi att alla som är med och plockar skräp också undviker att kasta skräp i framtiden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Redan nu har drygt 530 000 människor anmält sig till kampanjen Vi Håller Rent. I kampanjen genomförs insatser i hela landet för att plocka skräp och för att öka medvetenheten om nedskräpning. Totalt är 273 kommuner med och hjälper till än så länge. Förra året deltog 770 000 människor.

I år har Håll Sverige Rent stort fokus på den marina nedskräpningen. Alla som plockar skräp på stränder kan också delta i kampanjen Kusträddarna.
– Skräp på land blir till skräp i havet. Hela 80 procent av skräpet i havet kommer från land, där det är vanliga konsumenter som skräpar ner. Genom att skapa en medvetenhet om konsekvenserna av att skräpa ner hoppas vi kunna förändra beteenden och attityder, säger Johanna Ragnartz.

Siffror om Vi Håller Rent och nedskräpning

  • 530 000 människor har hittills anmält sig till kampanjen Vi Håller Rent.
  • Förra året deltog runt 770 000 människor.
  • 273 kommuner är än så länge med och hjälper till.
  • 80 procent av allt skräp på land blir skräp i havet.

Anmäl dig här till Vi Håller Rent 2017

Publicerat