Du är här

2017-04-11 - Teater
Foto: Lia Jacobi

Häxor och näthat

”Tidens tro drabbar människan” står det på minnesstenen för ett av alla häxbål. Så, hur såg tidens tro ut? Och vad är det som orsakar masshysteri och näthat idag? Teater Västernorrlands nya uppsättning visas både på Folkan Teater och Gideågården ikväll och imorgon.

Torsåker, Ångermanland, 1675. 71 människor halshuggs och bränns på bål. Det är Sveriges största massavrättning i fredstid. Teater Västernorrlands rappt berättade föreställning ”Häxor – när drevet går” försöker reda ut häxprocessernas uppkomst, vad som egentligen hände och vem det var som låg bakom. Var de galna på 1600-talet och trodde att kvinnor åkte på en ko till Blåkulla för att bola med Satan? Eller fanns det en hemlig agenda, en plan, från högre ort?

De fyra skådespelarna Camilla Eriksson, Malin Halland, Inga Onn och Anja Rajic spinner trådar från historien in i vår nutid. Vad är det som orsakar masshysteri och näthat idag? Vad vill vi bära med oss till framtiden från vår historia? Hade du kanske rentav varit en av dem som bar ved till bålet?

Therese Söderberg har skrivit manus och för regin står Maria Löfgren. Föreställningen visas på Folkan Teater tisdag 11 april och dagen därpå, onsdag 12 april, på Gideågården.

Dela med dig av denna artikel på: