Du är här

2017-03-31 - Roligt

Se upp för skämt – inte så lätt kanske!

Imorgon visar almanackan 1 april och då det gäller att vara vaksam, ibland kan det verka som om det är första april året om. Aprilskämt är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen just denna dag. Att lura någon på första april har väl de flesta gjort. Att blivit utsatt för skämt likaså. Ofta brukar radio, teve samt dags- och kvällstidningar försöka skoja med något dråpligt roligt.

I Storbritannien, USA och Australien kallas dagen för All Fools' Day eller April Fools' Day. I Storbritannien får man bara luras fram till klockan 12.00.
I Frankrike kallas den som blir utsatt för aprilskämt för un poisson d'avril (aprilfisk) och i Skottland för en gowk (gök/dummerjöns).
I Indien lurar man också folk under Holi-festen den 31 mars.

Några aprilskämt under årens lopp:
Den 1 april 1950 meddelade den svenska tidningen Göteborgsposten att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.

Den 1 april 1980 skrev DN att sommartid hade införts i smyg, utan föregående information: alla klockor gick fel, ingen visste vad klockan egentligen var, och totalt kaos rådde överallt, enligt DN.

Men det mest kända skämtet är nog ändå från 1962 när Kjell Stensson visade hur man på ett enkelt sätt kunde få färg-TV med hjälp av en vanlig nylonstrumpa.

Dela med dig av denna artikel på: