Skola & utbildning

Dansinriktningen tillbaka på Estetiska programmet

Vid Bildningsnämndens sammanträde tisdagen den 21 mars beslutades det att inriktningen Dans vid det Estetiska programmet på Örnsköldsviks Gymnasium får klartecken att starta.
- Det känns fantastiskt roligt att vi efter två års nollintag lyckas få liv i dansinriktningen igen, säger rektor Andreas K Johansson.

Inför kommande läsår är 7 elever preliminärt antagna varav 6 av dessa valt inriktningen som förstahandsval. 
- Vi har förstått att intresset för dans ökat bland ungdomar i grundskoleålder och det är roligt att de nu väljer att studera dans på gymnasienivå, säger Andreas K Johansson.

Inför kommande läsår har skolan förändrat vilka kurser som ges på programmet och öppnat upp för en större valmöjlighet. Vidare ges möjlighet för alla elever att läsa franska, spanska eller tyska.
- Vi har sett att många haft det estetiska programmet som ett andrahandsalternativ efter annat högskoleförberedande program, förklarar Andreas K Johansson. 
- Vi har därför ökat valmöjligheten för att eleverna ska kunna välja kurser som ger extra meritpoäng och därmed stärkt det högskoleförberedande på programmet, fortsätter Andreas K Johansson.

Förändringen i upplägg innebär att eleverna, förutom sitt inriktningsval, ges möjlighet att välja om den vill fördjupa sig i inriktningen, välja att studera fler kurser som ger extra meritpoäng och ökad behörighet eller välja att prova kurser från de andra estetiska inriktningarna. 

- Vi tror på detta upplägg och när eleverna ser möjligheten att kunna få utöva sitt estetiska intresse och samtidigt få möjlighet att stärka sin behörighet till högskola kommer fler elever att välja programmet, menar Andreas K Johansson.

Om inga förändringar sker under omvalsperioden kommer det Estetiska programmet starta tre inriktningar till hösten. Förutom Dans kommer inriktningarna Bild och form samt Musik att starta.

Publicerat