Näringsliv

Miljösmart produkt nominerad

Lätt, starkt och till stor del producerat av lokala eller återvunna material. Lättelements snillrika konstruktion ger en produkt som är miljövänlig i sig själv, under användning och i transportperspektiv.

Miljörnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med 7:an. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag och ges till de som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller medverkat till annan positiv utveckling på miljöområdet – som Lättelement vars självbärande byggelement ger en betydligt mindre koldioxidpåverkan än konventionella alternativ.

Redan 1979 började Lättelement tillverka sina byggelement. Då var eventuell miljöpåverkan med koldioxidutsläpp inte någonting byggbranschen, eller någon annan bransch för den delen, ägnade någon större tanke åt. Då var det främst de lätta byggelementens andra fördelar som lockade. I dag tillskrivs miljön mycket större betydelse.

– Tiden har kommit ikapp. Vi har jättemånga miljöfördelar och det är trevligt att allt fler börjar förstå det. Det är verkligen jättekul, säger vd Ulf Strinnholm Lidfalk.

Hemligheten är en smart grundkonstruktion. Plywood fästs mot I-balkar, varpå mellanrummen fylls med isolering och täcks av en plåt. De tunna I-balkarna, som görs av trä som vuxit i våra lokala skogar, minimerar köldbryggorna medan plåten både stabiliserar konstruktionen med minimal viktpåverkan och agerar supereffektiv diffusionsspärr. I kombination med omsorgsfullt satt isolering av stenull och återvunnet glas blir resultatet låga värmeförluster och hög täthet.

Elementen har extremt låg inverkan på växthusgaser jämfört med andra mer konventionella metoder, med mindre än hälften av utsläppen i jämförelse med bärplåtslösningar och mindre än en tredjedel så mycket som färdigproducerade betongelement.
Byggelementens låga vikt gör dessutom både att transporten till byggplatsen orsakar förhållandevis lite utsläpp och att man sparar in på både kostnaderna för och material-användningen i byggnadens stomme och grund. Vikten på elementen är nämligen 30 kilo per kvadratmeter, vilket endast är tio procent av motsvarande betongkonstruktion.

– Vi bygger bara delar, inte hela hus, och oftast takelementet. Det handlar oftast om större projekt som arenor, gallerior eller bostadsområden – vår medelorder ligger på 1 200 kvadratmeter. Tidigare producerade vi ”grundlådan”, men under åren har vi utvecklat produkten mycket med fler anpassningar och tillbehör och gör allt svårare projekt. Vi gör igen standardprodukt – allt vi tillverkar är redan köpt av kund och produceras just för dem, säger Ulf och berättar att Sverige och Norge är de länder företaget levererar till med huvudmarknaden söder om Mälardalen.

Här lokalt i Örnsköldsvik syns takelementen på bland annat vårt nya resecentrum, Burger King och Byggsigurds centrala lägenhetsbygge i kvarteret Egypten på Nygatan.

 

Publicerat