Näringsliv

Nominerad för fördelaktiga förändringar

Renoverad entré, nya fönster, effektivare kylar och frysar, timers, bra armaturer och bergvärme gav Flärke Lanthandel minskad energiförbrukning – och en nominering till miljöpriset MiljÖrnen.

Miljörnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med 7:an. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag och ges till de som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller medverkat till annan positiv utveckling på miljöområdet – som Flärke Lanthandel som minskat sin energiförbrukning med mer än en fjärdedel genom en mängd små och större förändringar.
Allt striktare regler och höga elförbrukningskostnader i kombination med en särdeles svettig sommar för ett par år sedan satte fokus på behovet att se över lokalerna i lanthandeln som byggdes på 1940-talet. Tillsammans med hyresvärden Flärke Affärscentrum ekonomiska förening satsade ägaren sedan 16 år, Roger Berglund, stort och åstadkom en genomgående renovering av byggnaden.
– Vi bytte alla kylar och frysar till det modernaste och snålaste som finns och fixade nya armaturer. Entrén byttes och tätades – det blåste rätt igenom tidigare. Och så har vi bytt till treglasfönster, så nu slipper vi kallras, säger Roger och berättar att den tidigare oljeeldningen också ersattes med bergvärme och ett modernt system där värmen återvinns.

Projektet krävde både resurser och tid, men Roger såg till att planera så att kunderna inte skulle bli lidande.
– Vi stängde inte en timme. Istället rev vi och byggde om kvällar och halva nätter och såg till att ha butiken öppen dagtid.
Hyrfrysar på hjul hyste mat och det kunde vara lite svårt att hitta varorna en period, men den viktiga servicen i gles-bygden bestod.
All ansträngning gav resultat. När kommunen kom på besök för att inspektera hur lanthandeln jobbade på energiförbrukningen insåg man att Roger redan hade läget under kontroll.
– Då inspektören inte hittade någonting annat så började han prata om timer – men det hade vi redan fixat. En dryckeskyl behöver till exempel inte gå 24 timmar, det räcker med 10. Allt som allt gör det skillnad. Vi har dragit ner väsentligt på elförbrukningen, runt 28 till 30 procent törs man nog säga, säger Roger och berättar att tanken naturligtvis är att investeringarna på sikt ska betala sig med lägre energiförbrukningskostnader.
Fram till dess är förändringarna i Flärke en stor miljövinst och ett lysande exempel.

 

 

Publicerat