Övrig sport

Idrott integrerar

Tennis, bordtennis, bowling, skridskor och fäktning. Bismillah Sultani från Afghanistan har testat olika idrotter i sitt nya hemland – och han är väldigt nöjd.
– Allt har varit roligt.

Vi träffar Bismillah Sultani i en av idrottssalarna vid Parkskolan under ett träningspass med fäktningsklubben Scaramouche, där en handfull andra också passar på att testa fäktning.
– Det är roligt att få prova på, jag visste inte vad bowling eller fäktning var innan, berättar Bismillah som via personalen på boendet för ensamkommande flyktingbarn där han bor fått information om Allidrott – ett projekt som skapat möjlighet för de som är 15 år eller äldre att prova på och upptäcka olika idrotter under organiserade former.
– Fäktning är svårt, men här har jag bara varit två gånger. På de andra idrotterna var jag med alla fyra gånger.

Bismillah kom till Sverige 2015 och hemma i Afghanistan fanns det inga tillfällen för honom att idrotta.
– Jag visste inte vad det var. Nu har jag fått prova tennis, skridskor, bowling, bordtennis och fäktning. Allt har varit roligt, men tennis var nog roligast.

Projektet Allidrott är ett samverkansprojekt mellan Västernorrlands Idrottsförbund, Örnsköldsviks kommun och klubbarna Örnsköldsviks Gymnastikklubb, Örnsköldsviks Tennisklubb, Norra Bordtennisklubb, Bowlingklubben Nolia och Fäktklubben Scaramouche. Bismillah har alltså varit med på allt utom dansen hos ÖGK, och dessutom har han provat skridskoåkning i en annan satsning med Örnsköldsvik Hockey.

Allidrott har därmed varit en viktig del i hans integration, något som även Kent Thorén, huvudtränare i Scaramouche, håller med om.
– Vi i klubben jobbar stenhårt med mångfald, vi vill ha in både killar och tjejer, och det spelar ingen roll varifrån de kommer, säger Kent. Vi har haft nio som kommit för att prova på fäktning och det har funkat jättebra. Det är fina killar, med bra potential, och det är kul att se att de har lärt sig så mycket på så kort tid. De får en grundläggande introduktion i fäktning, det är naturligtvis långt ifrån tävlingsfäktning men vill de fortsätta ska de förstås göra det.

Från kommunens sida ser man också väldigt positivt på projektet, som startade redan i början av oktober med dans hos Örnsköldsviks Gymnastikklubb.
– Antalet deltagare har varierat men allt har fungerat jättebra. På dans och tennis har det varit runt 30-35 deltagare och inom ÖGK har dansprojektet fått en fortsättning. Klubben hade ingen nybörjargrupp i det här åldersspannet, så det har fortsatt. Det har också varit en av poängerna med Allidrott – att få prova på, och få vara nybörjare längre upp i åldrarna, säger projektledaren Hennie Ivarsson, som också antyder att Allidrott kan få en fortsättning.
– Det är fullt möjligt. Finns det önskemål, och om det går att lösa rent praktiskt med personella resurser, så är en fortsättning förstås möjlig.

Bismillah, som fyller 18 i sommar, hade en besvärlig flykt från Afghanistan. Han tog sig via Pakistan och Iran till Turkiet och därifrån den livsfarliga havsvägen med båt över Medelhavet till Grekland.
– Det var värsta resan, vi fick hela tiden ösa båten på vatten, berättar han och säger att det tog mer än två månader att ta sig till Sverige.
– Jag var länge i skogen – hungrig, törstig och rädd. Det var jättejobbigt.

Fortfarande har han resten av sin familj, med sina åtta syskon, kvar i Afghanistan, eller i Iran.
– De vill komma hit, men det är svårt.

Nu pluggar Bismillah på Parkskolan, men hur framtiden ser ut vet han inte.
– Framtiden är svår att tänka på. Nu lär jag mig svenska och det är jättesvårt, men det är bara att kämpa på. Efter jag har gått gymnasiet kan jag börja tänka på framtiden. Men det är bra att vara här i Örnsköldsvik, jag är mycket nöjd.

Och tack vare projektet Allidrott har Bismillah, som ensamkommande flyktingbarn, kunnat ta ett stort och viktigt steg in i det svenska samhället.

Publicerat