Föreningsliv

När idrotten är som förr

Tillbaka till rötterna. I Norrsvedje har eldsjälar ii KB65 Hockey kämpat under en längre tid för att väcka liv i den gamla isbanan. Nu är det andra vintern som anläggningen på riktigt kan utnyttjas och allt fler barn och ungdomar strömmar till.
– Sånt här är så viktigt för trivseln och sammanhållningen, säger Richard Persson.

För idrottsföreningar är det som för företag och som för samhället i stort. Det går upp och det går ner. Fram- och motgångar varvas och för idrottsrörelsen kan exempelvis ett generationsskifte vara en lång och mödosam process.  
 KB65 Hockey är bara en i raden av klubbar som upplevt en sådan resa och för tillfället blåser det positiva vindar kring den anrika idrottsföreningen i Bjästa och Köpmanholmen.  
 – Vi upplever att vi är inne i en positiv trend med relativt många som vill engagera sig och hjälpas åt med det viktiga styrelsearbetet. Det är oerhört viktigt och inte minst för mindre samhällen, säger styrelseledamoten Peter Byström.  
 Att driva en ideell förening innebär ofta en evig jakt på pengar och enligt Peter Byström är KB65 Hockey inget undantag. Men utan återväxt och en ständig rekrytering av nya medlemmar får föreningen snabbt bekymmer och av den anledningen är isbanan i Norrsvedje ett strålande exempel på en solskenshistoria.  
 – Vi har grejat med den här banan under fyra vintrar, men det är först under de två senaste som vi på allvar kunnat erbjuda barn och ungdomar en bra vinteraktivitet. Vi är många som har hjälpts åt och under resans gång har vi fått mycket stöd på vägen, säger Richard Persson, en av småbarnsföräldrarna som är uppvuxen i området och som har återvänt.  
När han var barn tillbringades många timmar på isbanan och nu vill föräldrarna i området ge dagens unga samma förutsättningar. Många applåderar initiativet och förutom stöd från kommunens kultur- och fritidsavdelning har det lokala näringslivet bidragit.  
I dag har barnen tillgång till banan varje dag och på kvällen lyser strålkastarna.  
 – Det var en stor stund när vi knäppte på belysningen första gången igen efter alla år och det fungerade, berättar Richard när vi står och småpratar bredvid grillringen som ett av de lokala företagen bjussat på.  
 Värmevagnen och hjälp med elinstallationer är andra exempel på uppskattade tjänster som lagt grunden till att isbanan har återuppstått.  
  – Det finns utrymmen för att göra banan större som förr i tiden. Det är vår målsättning, fortsätter Richard och många nickar instämmande. 
 Enligt föräldrarna och barnen är isbanan öppen för alla och inte enbart för dem i närområdet. KB65 Hockey har tagit ansvaret och vill självklart att så många som möjligt provar på och kanske tar den vägen till idrottsföreningen. Det ser ganska lovande ut i leden och inte minst bland tjejer där omklädningsrummet vid Bjästa Ishall redan är för litet. 
 Men klubben hoppas kunna locka ännu fler, bland annat med hjälp av isbanorna, många ideella krafter och en bra dialog med det lokala näringslivet. 
 Vianor, Däckladan, är en av näringsidkarna i Bjästa som valt att stötta satsningen på barn och ungdomar.  
 – I en liten ort är idrottsföreningen ännu viktigare. Självklart vill vi hjälpa till, säger Peter Klingenberg, platsansvarig.

Publicerat