Hälsa

Unikt fystest allt mer populärt

Bengt Nordström, f.d idrottslärare med många års erfarenhet av fysiska tester och Ola Rylander, känd f.d skidåkare m.m. startade Maxifys idrottstester för några år sedan i syfte att ge intresserade möjligheter att testa sin hälsa, få råd och information, träningstips och återkoppling.


I konceptet ingår Seniortestet, men likaså Basictest för ungdom, Idrottstest för aktiva idrottare och Fystest för allmänheten och personalgrupper.

Nu har man hållit på i ca ett års tid med Seniortestet, som riktar sig till de över 65 år i Örnsköldsvik. Testet är ett heltäckande fystest, tar drygt en timme att genomföra, och omfattar sex olika moment (som tillsammans tar ca en timme) med bland annat konditionstest, hoppspänst och muskeltester.

– Jag har upplevt att det finns stort intresse för detta och det unika med testet är att det speglar alla fysiska grundegenskaper, säger Bengt Nordström.

Resultaten från testet ger varje testdeltagare en Fysnivå som visar kondition, styrka, koordination, rörlighet och snabbhet och utifrån denna får deltagarna ett träningsprogram som man kan genomföra hemma och sedan är tanken att deltagarna genomför regelbundna uppföljningar.
Efter ca sex månader genomförs en uppföljning för att se resultatet av träningen och hur man kan gå vidare med sin hälsosatsning. I skrivande stund har man genomfört Seniortestet på drygt hundra personer och man planerar att även genomföra hälsotesterna i andra kommuner i länet.

Bertil Erkén och Rigmor Assarsson  var två av de många fystestdeltagarna denna kväll,
två energiska motionärer som tycker att testerna är ett utmärkt sätt att få en indikation på sin fysiska status och de håller igång på var sitt håll med alla möjliga motionsaktiviteter och hoppas att många fler seniorer ska nappa på fystest-idén.


 

Publicerat