Utställning

Gestaltade det levande

Konstnären Carina Wallert gick bort 2013, men hennes konst lever förstås kvar. Nu visar Galleri Lokomotiv upp både skulpturer och grafik i en utställning som speglar hennes fascination för djur.

Carina Wallert, som blev 60 år, växte upp i en familj där bildkonst alltid var närvarande. Hon visade tidigt en begåvning för visuellt tydliga uttryck vilket tog henne till Konsthögskolans skulpturavdelning då hon bara var 19 år gammal. Hon fascinerades, ofta under olika resor, av masker och avbildningar av djur som religiösa symboler och magiska väsen hos olika kulturer.

Något som Carina Wallert tidigt gav uttryck för i sin konst var en medvetenhet och insikt om vår ekologiska utsatthet och ifrågasättandet av vår kulturs vana att självklart sätta människan i världens centrum. Hon ville även visa att det mänskliga förnuftet står i opposition till naturen.
Hon har en mängd offentliga utsmyckningar runt om i Sverige och även på de svenska ambassaderna i Luanda (Angola), Havanna (Kuba), Abu Dhabi (Förenade Arabemiraten) samt Tel Aviv (Israel).

En av hennes mest sedda utsmyckningar är ”Resande med djur” på Kristinebergs tunnelbaneperrong i Stockholm, och liksom denna var hennes djurskulpturer oftast honor. Själv sa hon så här om detta faktum:
”På något sätt är de porträtt av människor, porträtt av mig. På något undermedvetet plan blir de honor. Jag skulpterar inte djur utan försöker se människan i djuret – någon slags identifikation.”

Carina Wallert inspirerades mycket av att använda Naturhistoriska riksmuseets samlingar för sina ingående studier av olika djurarters skelett och fysionomier. Studier som gjorde en kraftfull gestaltning av det levande trovärdig. Hon var djupt upprörd över att människan i sin framfart utrotat många djurarter som finns dokumenterade där.
Utställningen visas till och med 25 mars.

Publicerat