Du är här

2017-02-20 - Ekonomi

Östra Livs i bräschen för sedelkampanj

Fem ICA-butiker i Örnsköldsvik är först ut när den landsomfattande kampanjen Andra Chansen har premiär på måndagen. Gamla ogiltiga sedlar och mynt samlas in och växlas sedan till nya pengar som sätts in på Hoppets Stjärnas 90-konto. Pengar som sedan förmedlas bland annat till drabbade invånare i Haiti och Romer på plats i Rumänien.

– Det finns redan nu 1,2 miljarder i gamla sedlar som inte blivit inlösta och är ogiltiga. Enda chansen för enskilda personer är att skicka sedlar till Riksbanken i rekommenderat brev. Därefter tas en avgift ut för inväxling till nya sedlar. Det är både en krånglig och dyr procedur, säger projektledaren Hans-Göran Björk, Uppsala.

Idén till kampanjen fick han i slutet av förra året i samband med orkanen Matthew´s framfart i Haiti där många hundra tusen invånare fortfarande lider stor nöd.
– Jag kontaktade Hoppets Stjärna som var positiva till idén. Och samtidigt hade Ica handlaren Peter Kassman vid Östra Livs i Örnsköldsvik hört av sig till dem med samma tankar.

Efter ett par månaders planering av logistik och kampanjmaterial och ett pilotprojekt i en mindre ort i Uppland, blev allt klart för premiär den 20 februari för att snabbt växa över hela landet.
– Då Hoppets Stjärna har sin bas i Örnsköldsviks kommun kändes det rätt att börja där. Samtidigt etableras kampanjen nu i Mälardalen för att sedan växa både norrut och söderut.

Hur mycket pengar kampanjen kommer att ge vågar han inte gissa på.
– Det enda fakta som går att ta fasta på just nu är de 1,2 miljarder som inte är inlösta och som är ogiltiga. Och ännu mer väntas det bli efter 30 juni, då även 50- och 100-lappar blir värdelösa.

Och det är här kampanjnamnet får sin förklaring. Andra chansen att bli av med sina ogiltiga sedlar och en andra chans för de som bättre behöver dem.
– Ja, löste man inte in pengarna som blev ogiltiga förra sommaren, så visar ju det att man inte har någon direkt nytta av dem. Nu kan de komma till nytta till andra i stället.

Även Sveriges Riksbank ställer sig positiv till kampanjen.
– Ett bra initiativ att få in oinlösta sedlar. Det är ju bättre för folket att man gör något gott för pengarna än att de blir liggandes hemma i byrålådorna, säger Riksbankens kommunikationschef Ann-Leena Mikiver till Hoppets Stjärna.

Dela med dig av denna artikel på: