Hälsa

Sjukdomstoppen snart här – så skyddar du dig

Både influensafallen och antalet rapporterade fall av vinterkräksjuka ökar och snart väntas en sjukdomstopp.

Antalet rapporterade influensafall ökade under vecka 6 och influensaaktiviteten är fortsatt medelhög. En andra topp i säsongen väntas under februari, men det är oklart vilken vecka det kommer att vända nedåt igen. I övriga Skandinavien varierar influensaktiviteten och på Europanivå minskar nu influensaktiviteten med regionala skillnader.

Vad gäller vinterkräksjukan så har antalet inrapporterade fall av calicivirus ökat jämfört med förra veckan. Från flera landsting rapporteras det om utbrott på sjukhus och vårdinrättningar. Vi närmar oss nu den tid när vi vanligtvis ser toppen för säsongen som brukar infalla under februari-mars.

För att undvika att bli smittad eller smitta andra är det bra att vara på sin vakt och tänka på följande saker:

Influensa
Influensa är så smittsamt att det är svårt att undvika att infektionen sprids. Men det finns saker du kan göra för att minska smittorisken:

  • Tvätta händerna ofta. Använd gärna handsprit som komplement till handtvätt.
  • Tvätta händerna innan du rör vid ögon, näsa och mun.
  • Undvik nära kontakt med personer som du vet är sjuka.
  • Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du genast slänger i en soppåse.
  • Vistas mycket utomhus. Smittorisken ökar nämligen om du träffar många personer och har tät kontakt inomhus. Utomhus sprids smittan inte lika lätt.
  • Du kan också vaccinera dig.

Vinterkräksjuka
Smittrisken som störst under de två första dygnen utan symptom och inkubationstiden är 12-48 timmar dygn.

  • Var noga med handhygienen och tvätta alltid händerna efter ett toalettbesök, innan du äter och när du har tagit i något som du misstänker är smittat. Använd var sin handduk i hushållet och pappershanddukar på till exempel arbetsplatser, skolor och förskolor.
  • Stanna hemma från jobbet om du kräks eller har diarré. Samma sak gäller för barnen som ska hållas hemma vid dessa symptom. Även friska barn kan vara smittbärare och därför är det bra om man även kan hålla symptomfria syskon hemma under samma period.
  • Håll dig borta från offentliga matställen när du har symptom för att inte smitta andra och undvik i möjlig mån bufféer och kalla rätter på krogen när du själv är frisk.

 

 

Publicerat