Nyheter/Reportage

Kulturskaparna hyllar Karin Boye

”Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”
En av Karin Boyes mest kända diktrader, och från denna dikt har Kulturskaparna även hämtat rubriken till årets konstutställning som öppnar idag.

– Vi jobbar in i det sista för att få klart inför fredag, säger Anett Anefjord, när vi hälsar på i Kulturskaparnas verkstad på Örnsköldsviks Folkhögskola där det som vanligt råder febril aktivitet inför årets stora kulturhändelse.
– Karin Boye föddes 26 oktober 1900 och hon var en diktare, men hon målade akvareller också, berättar Anett och visar en av de akvareller hon själv målat till utställningen, en tolkning av Karin Boyes ”Bebådelse”.
– Det är en ängel som kommer fram och visar sig. Jag tycker att den är fin. Vissa av hennes bilder är svåra men den här är lite enklare.

Kristoffer Gullersbo visar upp två målningar han gjort, med flygplan och tåg.
– Karin Boye levde under andra världskriget och den tiden tycker jag kan representeras av krigsflygplan, säger Kristoffer.

Kristina Stålnacke, kursansvarig för Kulturskaparna, berättar att det börjar bli svårt att hitta nya kulturpersonligheter att fördjupa sig i, så många har redan betats av genom åren av Kulturskaparnas elever på folkhögskolan.
– Det är också svårare att hitta kvinnor, men jag tyckte att Karin Boye kändes väldigt spännande. Det är ett tufft livsöde, med bland annat bisexualitet och många självmordsförsök – där hon till sist lyckades.

”Att vilja stanna och vilja falla” är rubriken på årets utställning och förutom en massa målningar har Kulturskaparna i vanlig ordning gjort en tidslinje över den person de fördjupat sig i. Dessutom ska ett vanligtvis trist förvaringsskåp i lokalen också få en roll i utställningen.

Vernissage är det idag fredag och utställningen hänger sedan i fem veckor fram till 24 mars då folkhögskolan bjuder in till öppet hus. Vill man boka en visning så är det bara att ringa 0660-26 67 00.

Publicerat