Samhällsinformation

Underlätta sophämtningen

Tänk på att skotta och sanda bredvid och under ditt sopkärl. Det uppmanar Miva (Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB) som också ger tips om hur du undviker att soporna fryser fast i det bruna kärlet för matavfall.

Tänk på att skotta och sanda bredvid och under ditt sopkärl. Vid dragväg, som innebär att Mivas entreprenör hämtar kärlet, ska även dragvägen vara skottad och sandad.
Vid halt väglag eller kraftigt snöfall kan tömningen bli försenad. Låt alltid kärlet stå till dess att Miva tömt det, vilket i extrema fall kan bli flera dagar senare än normalt.

Så undviker du fastfrusna sopor
Det är särskilt när vädret skiftar mellan varmt och kallt som påsarna fryser fast i kärlet så tänk på att hålla extra koll på kärlet när vädret är omväxlande.

  • Under den kalla årstiden händer det att sopor, och då särskilt papperspåsar för matavfall, fryser fast i kärlet och gör att kärlet inte kan tömmas ordentligt vid tömningstillfället. Det påverkar däremot inte viktavgiften eftersom kärlet vägs både före och efter tömning. Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss eventuellt fastfrusna sopor för att säkra att kärlet kan tömmas. Bästa sättet för att slippa fastfrusna sopor är att se till att både kärlet och påsarna är torra.
  • Låt blött avfall rinna av ordentligt i vasken innan det läggs i påsen för att undvika att påsen fryser fast i kärlet. Du kan även torrskala potatis och rotfrukter rakt ner i matavfallspåsen så undiker du att soporna blir onödigt blöta.
  • Du kan även lägga lite tidningspapper eller kartong i botten av kärlet. Då fastnar påsarna i tidningspappret istället för i kärlet och lossnar lättare vid tömning.
  • Lägg några tidningssidor i botten på påsen.
  • Släng hushållspapper, vita/oblekta servetter eller rivna äggkartonger tillsammans med matavfallet som suger upp en hel del av det fuktiga i påsen.
  • Låt påsen ligga i en hink utomhus någon timme innan du lägger den i kärlet, men tänk på att fåglar och andra djur inte kan komma åt den.
  • Titta till kärlet inför tömning och försök peta loss de påsar som frusit fast på kärlets botten eller på sidorna.
  • Håll kärlet rent – ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
Publicerat