Musik

Tar musiken till New York

Örnsköldsviks Ungdomssymfoniker reser till New York för att både uppträda och lyssna till världskända The New York Philharmonic.

Att musiken förenar och kan bygga broar över gränser är ett välkänt faktum. Det är  också något som Örnsköldsviks Ungdomssymfoniker nu får uppleva. På onsdag åker hela den stora orkestern, 28 unga musiker, på årets musik- äventyr – till New York.
”Start spreading the news, I’m leaving today. I want to be a part of it, New York, New York.” Vem kan inte sjunga med i Frank Sinatras gamla dunderhit?

Det är inte idag resan går, men väl på onsdag, 15 februari, då Örnsköldsviks Ungdomssymfoniker, eller ÖUS som de kallar sig, blir en del av New York, The Big Apple – tack vare musiken.
– Det ska bli jättekul, jag har varit taggad länge inför den här resan, säger Tobias Hermansson, som spelar tvärflöjt, och får medhåll av klarinettisten Malin Nordström.

Ingen av dem har varit i New York tidigare, men Malin var med på senaste resan som ÖUS gjorde, till Rom för två år sedan.
 – Jag ska försöka att inte gå vilse den här gången. I Rom gick jag vilse och missade bussen när vi skulle till Vatikanstaten, jag brukar alltid ha otur när jag reser, säger Malin och skrattar.

I tisdags genomförde ungdomssymfonikerna sin sista repetition inför resan och allt flöt på enligt planerna.
– Det har funkat bra, tycker Tobias, och Malin håller med.

Likaså deras dirigent Johannes Lindh, som tillsammans med Kenneth Grönfelt och Christin Larsson är de ledare och musiklärare som tillsammans med en förälder åker med den stora orkestern till New York.
– Vi ska bland annat se The New York Philharmonic på Lincoln Center, det ska bli kul och lärorikt, berättar Johannes.

The New York Philharmonic grundades redan 1842 och är USA:s äldsta ännu verksamma symfoniorkester. Men ÖUS ska inte bara lyssna på andra, de ska uppträda  själva också. Det blir både konsert och uppträdande under en gudstjänst i Svenska kyrkan, som även fungerar som orkesterns replokal under vistelsen.
– Vi har en ordentlig klang i orkestern. Jag och Kenneth tycker att det har varit mycket roligt att dirigera orkestern i år och det är ett jätteroligt gäng vi åker iväg med. När de här ungdomarna spelar tillsammans blir det alltid någon pangupplevelse, berömmer Johannes.

Nu gäller det bara att alla instrument kommer fram till New York. De flesta går som handbagage men exempelvis tromboner och cellos måste checkas in som specialbagage. Och kontrabasar är absolut inte något man rekommenderar att ta med sig på flygplan så därför har orkestern införskaffat två nya slimmade elkontrabasar som kan läggas i slalomfodral.

Förhoppningsvis är det ingen som sedan går vilse under någon sightseeing, för det blir inte bara musicerande för ungdomarna. Besök på Liberty Island med Frihetsgudinnan, Memorial foundation, Shopping Century 21, Rockefeller Center, Times Square och Central Park är inplanerade. Dessutom ska de hinna med att se Brooklyn Bridge, Chrysler Building, Empire State Building och det numera mycket aktuella Trump Tower.

Kanske strosar Örnsköldsviks Ungdomssymfoniker, ÖUS, nästa vecka omkring och nynnar på Billy Joels gamla ”New York state of mind” – en minst lika bra låt som ”New York, New York”.

 

Publicerat