Du är här

2021-02-14 - Nyheter/Reportage

Fira vännerna på alla hjärtans dag

Idag är det Alla hjärtans dag, en dag som inte bara är till för att fira kärleken med sin käresta utan också en dag för att visa sin kärlek till nära vänner och familj.

Alla hjärtans dag behöver inte bara handla om romantisk kärlek. Passa på att hylla den platoniska kärleken också och ge dina älskade vänner lite extra uppmärksamhet. Samla ihop kompisarna och gör någonting kul ihop.

Högtiden kom mycket sent till Norden och Sverige trots att traditionen har sitt ursprung i medeltida vårfester som uppstod i Europa under 1300-talet. Det började i medeltida England och Frankrike med en lek där byns pojkar och flickor delades in i låtsaspar inför våren på Valentindagen. Det finns även en teori om att man började koppla 14 februari till romantiken och kärleken för att fåglarna ansågs bilda par denna dag. Man såg också denna dag som vårens första dag.

Traditionen kom till oss i Sverige via handeln från USA, man gjorde ett försök under 1950-talet men firandet tog inte fart fören under 1990-talet. Högtiden har dock större betydelse i brittisk och amerikansk tradition än var den har här i Sverige.

Dela med dig av denna artikel på: