Nyheter/Reportage

Sjöborren till Paradiset

Två meter hög och 965 kilo tung. Den imponerande ”Sjöborren” kan mycket väl vara Hans Hedbergs största konstverk. Nu finns den i entrén till Paradiset.

Världsberömda keramikern Hans Hedberg gjorde den stora skulpturen ”Sjöborren” redan 1971 till stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Konstverket skapades för ett köpcentrum och när filmaren Per Grimell i Umeå, ursprungligen från Örnsköldsvik, arbetade med sin kommande bok om Hans Hedberg såg han att Sjöborren hamnat på en undanskymd och allt annat än smickrande plats.

Grimell tog kontakt med föreningen Hans Hedbergs Vänner, som driver museet i Arken, och de tog i sin tur kontakt med konstintendent Ulla Tällström på Örnsköldsviks museum som lade fram sina synpunkter till ägarna av Sjöborren i Skäggetorp på varför konstverket borde få komma hem till Örnsköldsvik.

– Allt gick jättebra och tanken var först att den skulle stå i entrén på kommunhuset Kronan. Men det blev förstås en bättre plats på Paradiset, säger Ulla Tällström.

Sent i tisdagskväll togs Sjöborren in i entrén på Paradiset. Mittstolparna till dörrarna i entrén fick monteras bort och ett räcke i trappan sågades av innan en traktor med kranarm lyfte det tunga konstverket på plats, med bara några centimeter till godo till dörrkarmarna.

– Det var rätt tajt, men på två timmar var den på plats utan missöden, säger Paradisets enhetschef David Berglund som är mycket nöjd med placeringen.

– Den tillför lekfullhet och kreativitet redan i entrén och det känns otroligt att vi fått en helt unik skulptur av Hans Hedberg hit till Paradiset som har 400 000 besökare per år. Det är också lämpligt nu i år när det blir 100-årsjubileum sedan Hans Hedbergs födelse.

Sjöborren går i en havsturkos nyans som passar bra ihop med det stora akvariet som redan finns i entrén. Dessutom ska konstverket kompletteras med en stor fototapet, designad av Johan Allard, med motiv som hör samman med Paradisets tema. Det blir ett havsmotiv med bland annat piratskepp, koraller, skattkista, en havssköldpadda och en sjöjungfru.

Invigning av Sjöborren i Paradisets entré blir det lördag 18 februari.

Publicerat