Utställning

Förlossningshistoria i ny utställning

Örnsköldsviks Medicinhistoriska Förening öppnade i lördags ännu en utställning om sjukhusets historia. Den här gången är det förlossningens tur, en visning signerad Ulla Wikman, Elisabeth Eriksson och Karin Almroth.
– Verkligen ett roligt uppdrag. Vi är tacksamma för att vi fick förtroendet, säger Ulla.

Den medicinhistoriska föreningen i Örnsköldsvik bildades 1989 av dåvarande klinikchef Rune Andersson med syftet att stimulera intresset ur både en allmän som lokalhistorisk synvinkel. Förlossningsvården är i dessa tider högaktuell och utställningen ger inte minst tecken på att Örnsköldsvik under flera år varit i branschens framkant.

– Det har varit en enorm utveckling bara under den tid vid varit yrkesverksamma, säger Britta Håkans, föreningens ordförande och riktar ett stort tack till arbetsgruppen, till de som lånat ut föremål, personalen vid BB-Förlossningen samt övriga som bidragit till utställningen.
Den stora visningsmontern finns i anslutning till entrén vid ”Wemer-kliniken” och från och med i morgon klockan 13 är det fritt fram för allmänheten att göra ett besök.

– Som med tidigare utställning räknar vi med att den finns tillgänglig i ett par år. Så det finns gott om tid för den som är nyfiken, fortsätter Britta Håkans.

Redan vid en första anblick blir man snabbt varse om att stadens barnmorskor och sköterskor starkt bidrog till utvecklingen och ständigt strävat efter nya kunskaper för att möta föräldrars önskemål och behov. Utställningen är onekligen en historisk resa.

Publicerat