Utställning

Elever tolkar gränsen

Nolaskolans bildesteter i årskurs 2 och 3 fick under hösten besök av konstnären Nic Langendoen som gav eleverna temat till årets utställning på museet. Under rubriken ”Gränsen” har bildesteterna, och mediaesteter, skapat en mängd olika tolkningar i många skilda tekniker och uttryckssätt.

En helt vanlig jordglob har fått en ny yta – utan landsgränser.

– Det första jag tänkte på var vilka gränser det finns i världen, gränser som vi människor dragit. Jag ville göra en karta utan de gränserna och ifrågasätta varför vi satt upp dessa gränser, berättar Alva Öberg om sin tolkning av det givna temat.

Mängder av andra sätt att tolka ”Gränsen” visas nu upp på Örnsköldsviks museum och konsthall. Som exempel kan nämnas en fotosvit där kroppen får ge uttryck för temat, en glasskiva med ett antal handavtryck som skuggar sig mot ytan bakom, eller en ansiktslös figur iförd tvångströja, instängd i en glaskub.

– Vi har fått tolka temat på vilket sätt vi vill, säger Amanda Nowén, som visar upp en triptyk i olja där tankarna ligger i fokus.

– Min tanke är att mina tankar inte har några gränser, förklarar hon.

Under höstterminen fick bildesteterna besök av konstnären Nic Langendoen, Umeå, som berättade om sitt konstnärskap och då passade på att ge dem temat för årets utställning.

– Det har blivit en tradition att en konstnär kommer och berättar på skolan. När vi fick temat började en del fundera på vilket material de ville jobba med, andra har utgått från själva idén. Det är inte särskilt mycket gemensamt om man tittar på alla resultat, säger Ella Östberg som arbetat tillsammans med en elev på media med ett spel med flyttbara brickor.

– Varje bricka är ett konstverk och tillsammans bildar de nya konstverk. Det finns gränser i konstverket, men ändå inte.

Eleverna har hängt sin mångfacetterade utställning själva och fått dela upp den i två lokaler, dels på entréplanet och dels i en utställningslokal två trappor upp på museet.

– Vi har också tagit fram en katalog med en samling texter om utställningen där alla har fått berätta tanken bakom sina konstverk, säger Elina Pucci.

Utställningen visas till och med 11 mars och är väl värt ett besök. Det är väldigt intressant att se hur mycket som kan rymmas i ett enda ord – Gränsen.

– Alla har olika tankar, och som besökare får man tolka uttrycken som man vill, summerar Alva Öberg.

Publicerat