Hälsa

Börja löpträningen redan nu

Löpning har blivit lite av en folkrörelse och det finns ingen anledning att låta skorna stå på hyllan bara för att det ligger lite - eller som i år rätt mycket - snö på marken.

Passa på att njuta av de allt längre dagarna genom att ge dig ut på en runda för att få ett försprång inför våren och sommarens tävlingar. Eller bara för att det är så härligt att ge sig ut. Är du en löpnovis som vill komma igång finns det ett par saker att tänka på vare sig du vill köra hårda intervaller eller träna i lugnt tempo.

Ta det lugnt i början och öka gradvis. Även om det känns bra i kroppen och man inte blir så trött så behöver man vänja sig vid träningen. Leder och senor behöver anpassa sig. Genom att börja lugnt och öka försiktigt minskar man risken för skador och överträning.

Sätt upp ett mål. Anmäl dig till ett lopp och tävla mot dig själv eller andra. Bestäm hur långt du ska springa eller snabbt du ska klara en viss sträcka innan månadsslutet.

Planera träningen. Att sätta upp ett träningsschema är bra för motivationen och gör det enklare att verkligen genomföra passen. Det ger också en överblick så att du inte överanstränger dig. Det finns mängder av bra träningsprogram att använda sig av på nätet eller att ladda ner i telefonen, gratis eller till en mindre kostnad. Springer du till eller från jobbet kan det vara en bra idé att packa väskan redan kvällen innan så att du slipper stressa på morgonen.

Använd rätt utrustning. Det är viktigt att ha bekväma, välsittande och noga utprövade skor och träningskläder så att du slipper skavsår och tyg som klibbar. Är det första gången du ger dig ut och inte är säker på om träningen är för dig behöver du inte investera i så mycket utrustning. Ett par vanliga gympaskor och bekväma kläder kommer du långt med. Broddar eller ett par skor med dubbar underlättar mycket när det är halt.

Låt kroppen vila mellan passen. Viss träning sliter mer på kroppen än annan och vill man träna flera dagar i rad är det bra att variera träningstyperna. Se till att stoppa in regelbundna vilodagar så att kroppen får återhämta sig, och var noga med att äta och sova ordentligt.

Hitta träningen som passar just dig. Motiveras du av tävlingsmoment? Eller av att bygga muskler? Behöver du avslappning eller ökad puls?

 

 

Publicerat