Friluftsliv

Familjen skidåkning

Här här fyra femtedelar av familjen Mannelqvist. En riktig skidåkarfamilj som sällan tvekar att ge sig ut i spåren och som på nära håll följer Vårby IK:s positiva trend. Den anrika klubben som numera har över 100 barn och ungdomar i kontinuerlig skidträning.
– Vi har haft en fantastisk utveckling, säger Anders Mannelqvist.

Det är kväll i Örnsköldsvik och det biter i kinderna. Men det hindrar inte Märta, Ture, Anna och Anders från att dra på sig skidkläder, knäppa på skidor samt fatta stavar och tillsammans testa de välpreparerade spåren på Skyttis. Skidåkningen är ett genuint intresse som föddes hos far i huset, men som uppenbarligen har spritt sig till alla familjens medlemmar.

– Det är jätteroligt att det blivit på det viset och vi är långt ifrån ensamma. När vi gick med i Vårby IK 2008 bestod föreningens kärna av fem familjer och cirka 20-30 aktiva. Nu har vi över 100 i träning, berättar Anna Mannelqvist.

Att motionera på snö blir allt populärare och längdskidsporten växer i Örnsköldsvik.

– Över tid växlar intresset för olika idrotter och för vissa föreningar. Just nu är det Vårby IK:s tur och vi gör allt vad vi kan för att förvalta den positiva trenden på bästa sätt, fortsätter Anna Mannelqvist.

Hon tränar klubbens fem- till sjuåringar och är ledamot i skidsektionen medan Anders ägnar fritid till att drilla föreningens skidåkare mellan 12 och 15 år. Anna och Anders och övriga ledare i klubben, som nu upplever en skidboom, vill ta vara på den och förädla verksamheten för lång tid framöver.

– Vi verkar för att vara en familjär och inkluderande förening med många åkare i alla åldrar. Från knatte till farmor, säger Anna och skrattar innan hon fortsätter:

– Skidvana, funktionsnedsättning eller ålder spelar ingen som helst roll.

Anders Mannelgvist, tidigare framgångsrik skidåkare och skidskytt, nickar instämmande:

– Träningen går alltid att anpassa för alla oavsett hastighet och förmåga. Det gäller bara för ledarna att vara lite kreativa.
Vårby IK vill motverka utslagning och åldersindelar därför träningsverksamheten, bygger grupper som följs åt från knatte till junioråldern och tar alltid ut jämnstarka lag till stafetterna.

– Vill man inte tävla är man ändå med i samma grupp. Vi tycker att gemenskapen är jätteviktig och därför försöker vi jobba med sociala inslag. Det innebär att barn, ungdomar och vuxna även träffas vid sidan av den ordinarie verksamheten, berättar Anna.

Medvetna om att det är ganska många som i efterhand inser att de slutat med skidåkning för tidigt, skissar de på att utveckla en motionsgrupp för vuxna och äldre ungdomar med ett så kallat kravlöst tränande. Enligt Anna och Anders är det många vuxna som vill börja åka igen när de blir äldre och för för den ovane det är aldrig för sent att lära sig.

– I slutet av januari drar vi i gång vår vuxenskidskola både för skate och klassisk stil. Den är till för såväl den som vill vässa tekniken inför Vasaloppet som för den som inte är skidvan och vill lära sig grunderna, berättar Anders.

Så här års umgås familjen Mannelqvist på skidor flera dagar i veckan. Och är det inte någon skidtävling under helgen kan det till och med bli en familjetur till exempelvis Huggsjöstugan.

– Det blir så mycket roligare när man kan åka tillsammans, säger Anders och njuter över att skidintresset är så relativt stort just nu.

Men utmaningen för Vårby IK och övriga skidklubbar är att hitta gemensamma grepp för att behålla ungdomarna så länge som möjligt.

– Alla vill inte börja på skidgymnasium så vi måste gemensamt fundera över hur vi bäst tar hand om de ungdomar som vill fortsätta att åka skidor i Örnsköldsvik.

Publicerat