Utställning

Rosten skapar motiven

Ett skogsrå, en clown, en gasell och ett grottlejon. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan se i Mari-Anne Lundbergs spännande textilkonst som under januari visas på Ödbergska Gården.

Med hjälp av lakansväv, saltvatten och rostiga föremål skapar Mari-Anne Lundberg konst, som det är upp till betraktaren att avgöra vad den förställer – även om hon själv har bestämt sig och satt titlar på sina verk.
– Men ibland kan det ta ett tag innan jag ser vad det är, och det är lika roligt varenda gång att se vad som hänt med tyget, säger Mari-Anne och berättar hur hon går tillväga.
– Jag använder mest vit lakansväv, men det kan också vara mönstrat. Huvudsaken är att det är bomullstyg. Sedan är det bara att hitta all rost du har hemma, det kan vara spikar, kedjor eller kanske ett kobetsel.

Mari-Anne lägger tyget i ett stort kärl, placerar rostiga föremål på och viker över tyget. Sedan på med mer rostiga saker, tre lager brukar vara lagom. Därefter fyller hon på med saltvatten vilket gör att rosten fäller ut. Tyget och de rostiga sakerna får stå i vattnet i tio dagar och sedan handtvättar hon tyget.
– Så långt har jag ingen aning om vad resultatet blir, sedan kommer det spännande när det är dags att se vad det blivit.

De flesta tygbitarna lämnar hon orörda, men på vissa förstärker hon de rostfärgade bilderna med lite broderier för att få fram motiven ytterligare.
– Man kan hitta mycket i bilderna, och det är inte säkert att alla ser samma sak.

Mari-Anne Lundbergs utställning på Ödbergska Gården pågår hela januari.

Publicerat