Skola & utbildning

Andreas Carlsson vill satsa i Örnsköldsvik

Förre Idol-jurymedlemmen Andreas Carlsson vill starta sin tredje Academy of Music and Business, en musikutbildning på gymnasienivå, i Örnsköldsvik. Andra musikutbildningar och kommunen ställer sig positiva till satsningen.

Academy of Music and Business startades 2013 i Tingsryd av låtskrivaren, musikproducenten och föreläsaren Andreas Carlsson – bland annat känd som jurymedlem i Idol 2008-2010, då tillsammans med Anders Bagge som sedan hösten 2013 driver Dreamhill Music Academy här i Ö-vik. Carlsson har även etablerat en utbildning i Vara och nu vill han alltså starta en tredje skola i Norrland. Mycket pekar på att den hamnar i Ö-vik.

Närheten till andra utbildningar kopplade till musik, som Musikmakarna, Dreamhill Music Academy, Mellansels Folkhögskola, Örnsköldsviks gymnasiums estetutbildning och Kulturskolan, sägs vara en bidragande orsak till att Andreas Carlsson och skolans rektor Magnus Lundin intresserat sig för Örnsköldsvik.

Ulla Sjöström, rektor för Musikmakarna, är av förklarliga skäl mycket glad över intresset från Academy of Music and Business.
– Om det här kan bli realitet och ett bra komplement som stärker de fina kvalitativa utbildningar vi redan har i Ö-vik så är det naturligtvis toppen, och det känns förstås roligt att Örnsköldsviks kommun och Musikmakarna är intressanta för andra utbildningsanordnare att samarbeta med, säger Ulla Sjöström.

Kommunens näringslivschef Fredrik Holmgren är också positiv till intresset.
– Än så länge är det här bara en avsiktsförklaring, men det är i alla fall ett första steg. Ur ett etableringsperspektiv och sysselsättningsperspektiv är en sådan här utbildning kanske inte det största, men det jag tycker är roligt är att vi kan få en nationell nisch för Örnsköldsvik inom musikutbildningar. Vi har Mellansels Folkhögskola, estetutbildningarna, Kulturskolan, Musikmakarna och Dreamhill Music Academy och nu kanske det blir ytterligare en aktör. Andreas Carlsson och Magnus Lundin pratar väldigt gott om Örnsköldsvik och utbildningarna här.

Academy of Music and Business kommer nu att lägga in en ansökan till Skolverket för att se om det finns möjlighet att starta utbildningen 2018.
– Sedan får vi se hur vi kan lösa lokalfrågan, de behöver lokaler som är lite specifika, men det är förstås intressant att de vill hyra på lång sikt, säger Fredrik Holmgren.

En titt på första skolan i Tingsryd visar att den omfattar omkring 4 500 kvadratmeter utbildningsyta med bland annat 11 produktionsstudios, 8 ensemblelokaler, 8 övningsrum, en huvudstudio och ett auditorium med plats för 450 personer.

Publicerat