Näringsliv

Här byggs Höga Nöjet

Att det byggs och planeras lägenheter i centrala Örnsköldsvik har alla märkt av. Men ute på landsbygden är det långt ifrån vanligt med nybyggen av lägenheter. Men nu satsas det i Näske och går det som tomtägarna vill så ska två hus med tre lägenheter i varje vara inflyttningsklara innan jul – i bostadsrättsföreningen Höga Nöjet.

Bakom Höga Nöjet står bröderna Helge och Roland Söderström som tillsammans driver HK Projektering Handelsbolag. Sedan Helge Söderström, som arbetat 35 år som polis i Sundsvall, flyttade hem till Näske – där han själv byggde eget hus – har bröderna skapat tolv tomter från en torpfastighet som de köpte. Fem tomter är redan sålda, på en av dem står numera ett gammalt hus som fraktats hit från Nötbolandet. Nu är alltså planen att det ska byggas lägenhetshus på två av tomterna.
– Det byggs lägenheter i centrum men inte på landsbygden. Vi kände att vi inte bara kan sitta och titta på när inget händer, säger Helge. Det finns inga lägenheter i Nätra-området och det krävs privata initiativ om det ska byggas några.

Projektet består av två enplanshus, med tre lägenheter i varje. De ska dessutom byggas med suterrängplan för garage. Lägenheterna blir cirka 70 kvadratmeter stora och består av två rum och kök.
– Vi kan skryta med havsutsikt från markplan, och söderläge. Det är ett topp-läge helt enkelt.

Redan nu är det förberett med fram-draget vatten och el till tomterna och byggkostnaden beräknas hamna på 3,7 miljoner kronor per hus. Uppvärmningen är bergvärme och med en insats som satts till omkring 400 000 kronor blir driftskostnaden, inklusive 2 procents amortering, cirka 5 000 kronor i månaden.
– Vi räknar med att hitta intressenter som redan bor på landet men som vill ha enklare boende än egen villa, säger Helge som själv förvånas över folk som säljer sitt hus och flyttar in till lägenheter i stan.
– Det skulle jag aldrig vilja göra, säger han och visar vyn ut mot Näskefjärden, som är vacker även vintertid.

Det som gör lägenheterna ännu mer attraktiva är att de gränsar till ett parkområde som de delar gemensamt med de tomter som säljs för bygge av privata villor. Dessutom är det förstås nära till båtplatser för den som önskar. Och är man, liksom Helge, fiskeintresserad – ja, då är Näske ett eldorado.
– Vi har också aktiva ideella föreningar här – båtföreningen och bygårdsföreningen, fortsätter Helge, som för övrigt är ordförande i bygårdsföreningen med egen bygdegård som nyttjas flitigt för olika ändamål.

Namnet på bostadsrättsföreningen – Höga Nöjet – har man fått ta över från en bostadsrättsförening som fanns här i Näske på 60-talet. Om allt går i lås återuppstår Höga Nöjet inom kort.
– Vi har klart med byggherre och får vi bara intressenter så kan vi köra igång. Visar det sig att intresset bara räcker för tre lägenheter så bygger vi i alla fall ett hus, säger Helge.

Planen är att komma igång så snart som möjligt, helst ska grunden vara lagd före sommaren och i så fall kan inflyttning ske redan innan jul.

Publicerat