Nyheter/Reportage

Nu är glada julen slut, slut, slut ...

Igår inföll tjugondag knut som markerar det officiella slutet på julhögtiden. Därmed är det hög tid att plocka ner ljusstakar, julpynt, juldukar och vad som eventuellt återstår av granen innan en ny, julfri vecka kan ta sin början.

Tjugondag knut firas i Sverige och Finland, samt i några delar av Norge. Dagen associeras enligt nuvarande tradition med julgransplundring, att "kasta ut granen", och att ta bort juldekorationer. Detta är en tradition som vi har haft åtminstone sedan 1600-talet. Att slänga ut granen tillsammans med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner.

Dagen fick namnet Knut till minne av helgonförklarade Knut Lavard. Han var en dansk prins som den 7 januari 1131 blev mördad, sannolikt av sin kusin och rival Magnus Nilsson som var svensk kung i Västergötland.

Julens avslutande firades längre bak i tiden under trettondedag jul den 6 januari, och Knutsdagen inföll dagen därpå, 7 januari, men båda flyttades under slutet av 1600-talet fram med ungefär en vecka till samma dag, den trettonde. I andra länder firas fortfarande julens avslutande på trettondedag jul. Tjugondedag jul kan ha sitt ursprung som en oktav, en efterfest åtta dagar efter, till trettondedagen.

 

 

Publicerat