Skola & utbildning

Dags för kvartsfinal för Domsjö-femma

På torsdag gäller det då Domsjöskolans femteklassare kommer att delta i en spännande kvartsfinal i "Vi i femman", det mycket populära kunskapstävlingen som varit igång sedan 1963.

Inför detta läsår så gjordes klasserna om i åk 5 på Domsjöskolan och den nybildade klassen, 5B, är enda Ö-viksskola med representation i den omtyckta och mycket populära kunskapstävlingen som avgjorts varje år alltsedan 1963. Med ett genomsnitt på 21,8 poäng av maximalt 25 så kvalificerade sig Domsjöskolans 5B till en finfin kvartsfinalplats i nästa års upplaga av Vi i femman.

– Alla skrek när vi hörde i P4:s direktsändning att vi gått vidare till kvartsfinal, berättade de lyckliga eleverna.

Klassläraren Jessica Nordenstedt är mycket stolt över sina duktiga femmor:
– Eftersom det är en ny klass för i år så tycker jag att de har byggt upp en väldigt bra gemenskap på väldigt kort tid. De är omtänksamma och hjälpsamma och naturligtvis mycket duktiga.

Vi träffade reserverna Nathalie Långvall och Leo Granholm samt en av de två som är ordinarie klasstävlare, nämligen Viggo Hirvi och det framkom att man önskade nog helst matte- och idrott- geografifrågor i den kommande kvartsfinalen. Viggo och Tuva Ottosson (sjuk när vi var på besök) kommer att representera sin klass när det blir tävlingsdags i direktsänding på hemmaplan den 26 januari mot Ankarsviks skola från Alnö, Sundsvall.

Hur förbereder man sig då inför en kommande kvartfinal?
Jo man kollar på SVT:s Lilla aktuellt, på Vi i femman-sajten och så blir det väl till att repetera vad man läst i skolan fram till nu. På frågan om de är duktiga kom ett snabbt, unisont och övertygande ”Jaaa”.


Fakta Vi i femman
Vi i femman är en frågetävling för alla femteklassare runt om i landet och den startade 1963 i radio. Serien blev mycket populär och 1970 började SVT sända serien på TV. Cirka 75 % av alla landets femteklassare deltar i tävlingen.
Den skola som vann första året 1963 var Geijerskolan, Malmö och den skola som vann i år 2016 var Sävarskolan klass 5A i Sävar utanför Umeå.

Publicerat