Natur

7 saker om snö

Jag ser det snöar, jag ser det snöar och här kommer 7 saker som just snö.

1. Snö är nederbörd i form av iskristaller som uppstår när vattnet i ett regnmoln fryser till. De nedfallande kristallerna kallas snöstjärnor och är i hopklumpad variant mer kända som snöflingor.

 2. En snöflinga som bildas på två kilometers höjd tar cirka 33 minuter på sig att falla ner till marken. Snitthastigheten är en meter per sekund eller 3,6 kilometer i timmen.

 3. Vid en snöstorm i amerikanska Montana 1887 hittade Joe Coleman en ensam snöflinga som var 20 centimeter tjock och 38 centimeter bred.

 4. Mellan 1971 och 1972 föll 31 meter snö över Mount Rainer i den amerikanska delstaten Washington. Snödjupsrekordet för ett och samma snöfall ligger i sin tur på fem meter och hämtas från soliga Kalifornien.

 5. En snökanon tillverkar snö genom att blanda luft och vatten. Världens första exemplar uppfanns 1950 och snötillverkning började användas kommersiellt under tidigt 1970-tal. I den svenska skidorten Sälen händer det att så många som 500 snökanoner arbetar samtidigt, dygnet runt.

 6. Det har faktiskt snöat i Saharaöknen - men så vitt man vet bara vid ett enda tillfälle. Den 18 februari 1979 var den dag då vädergudarna mirakulöst målade Saharas sand vit. Snölagret låg dessvärre inte kvar särskilt länge.

 7. Ishotellet i Jukkasjärvi består av 30 000 ton snö och 4 000 ton is. I mars varje år ”skördas” isen inför nästa vinter med hydralsåg, rakt utanför hotellet, i Torne älv. Under sommaren förvaras isen i ett stort kylrum och när hotellet öppnar i december står 60 kalla rum med kyrka, bar och pelargång klara. De byggs delvis upp med hjälp av aluminiumformar och påsprutad blötsnö.

Publicerat