Bra att veta med Webben 7

Håll koll på ljusen!

Visst är det mysigt med levande ljus i vintermörkret, speciellt vid jul. Men det sker 40 procent fler bränder i svenska hem i december, mycket på grund av stearinljus och eld i öppna spisar. Så var lite vaksam när ljusen är tända. Här får du några tips hur du skyddar dig mot brand i hemmet.

Enkla skydd som brandvarnare, brandsläckare och brandfilt kan göra stor skillnad. Om du har en pulverbrandsläckare är det dessutom bra att vända och skaka den ibland, så att pulvret inte fastnar i botten.
Ett bra brandskydd – som består av brandvarnare, brandsläckare och brandfilt – kan vara skillnaden mellan liv och död. Ändå har närmare sju av tio svenskar ett otillräckligt brandskydd hemma.

I Sverige brinner det varje dag i ett 20-tal hem, och varje år dör över 100 personer i bostadsbränder. Den mänskliga faktorn är den vanligaste brandorsaken. Ett stearinljus som glöms bort, en kastrull som kokar torrt, en bastu full med bråte som sätts på av misstag…
Väldigt många tragedier skulle kunna undvikas om hemmet bara hade ett fullgott brandskydd. Trots att det varken är särskilt dyrt eller svårt att skaffa, så saknas ett komplett brandskydd i de flesta svenska hem.

Brandvarnaren är nummer ett
Brandvarnaren är den som väcker dig om det börjar brinna på natten eller varnar dig för en brand du inte ser direkt. Den räddar liv och är den första brandsäkerhetsprylen du måste skaffa. Sov inte utan brandvarnare!

Sköt om din pulversläckare
Pulversläckaren är den absolut vanligaste typen av brandsläckare i våra hem och rekommenderas också av Brandskyddsföreningen. Släckaren bör vara på sex kilo och placeras centralt och synligt i bostaden. Den är i princip underhållsfri och släcker de flesta typer av bränder.
Men lite skötsel kräver den ändå. Det finns en risk att pulvret klumpar ihop sig i botten. Det åtgärdar du genom att vända på brandsläckaren 1–4 ggr/år. Det kan också hända att den tappar trycket, så håll koll på den lilla mätaren då och då – pilen ska stå på grönt.

Brandfilten kväver elden
Enligt en undersökning gjord av Trygg-Hansa har 95 procent en brandvarnare, 66 procent en brandsläckare och 33 procent en brandfilt. Brandfilten är effektiv att kväva elden med om det börjar brinna på spisen, där det kan vara direkt farligt att försöka släcka med vatten. Om det tar eld i någons kläder så är brandfilten också mycket effektiv att släcka med. Tänk på att släcka från ansiktet och nedåt.

Tips! Så skyddar du dig mot brand i hemmet

  • Om du inte redan har det – skaffa brandvarnare, brandsläckare och brandfilt.
  • Har ditt hem flera våningsplan? Brandvarnare ska finnas på samtliga plan, helst också brandsläckare och brandfilt.
  • Placera brandsläckare och brandfilt tillsammans och centralt, gärna nära köket.
  • Visa alla i familjen hur man använder brandsläckaren och brandfilten.
  • Lär barnen att stänga dörren till det rum som brinner och att krypa ut, under den giftiga brandröken.
  • Ha en utrymningsplan med fastställd uppsamlingsplats. Öva utrymning med hela familjen minst en gång per år.

 

Publicerat