Trafik

Ta det lugnt i jultrafiken

Att fira jul tillsammans med släkt och vänner kan vara värt en bilresa. Ska du också ut i trafiken så ta det lugnt, det är många ute på vägarna. Håll avstånd, anpassa farten till väglaget och starta i god tid, så slipper du stressa. Ska du åka långt så glöm inte bort att ta pauser. Här får du tips från Motormännens Riksförbund.

Under julveckorna är det mer bilar på vägarna än vanligt. Och det märks inte minst i olycksstatistiken. Cirka 1 000 personer skadas och ett 15-tal mister livet varje år i jultrafiken. Väglaget spelar förstås roll, men framförallt är olyckorna förknippade med vissa vägar och vissa dagar. 
Den 22 december är den mest olycksdrabbade dagen, så undvik den om du kan. Välj också i möjligaste mån vägar som är mötesseparerade. Många av de mest olycksdrabbade vägarna saknar mitträcke.

Säker vinterkörning
Du påverkar givetvis också risken för olyckor genom ditt eget sätt att köra. Undvik därför omkörningar och att bryta dig ur köer. Håll avstånd och tänk på att väglaget påverkar bromssträckan. Överskrid inte hastighetsbegränsningarna och anpassa farten till väglaget. Tänk på att du inte sparar särskilt mycket tid på att köra de där kilometerna för fort, men du och andra kan få betala ett högt pris för att du tycker att du har bråttom.

Fler tips inför julhelgens bilkörning

  • Ta tid på dig och planera resan väl. Stress gör de flesta av oss till sämre förare. Starta i tid och ta det lugnt. Turas om att köra om ni är fler som har körkort. Glöm inte att pausa.
  • Se till att bilen är i form. Kolla att däcken har rätt mönsterdjup. Fyll på glykol och spolarvätska och se till att torkarbladen fungerar som de ska. Laga stenskott – små sprickor blir lätt stora i kylan. Vinterrusta bilen med snöborste, isskrapa, snöskyffel, startkablar, bogserlina, reflexväst, ficklampa, varma kläder, filt eller pläd och en laddad mobiltelefon.
  • Packa bilen rätt. Stuva mot ryggstödet och lastutrymmets sidor. Lägg de tyngsta sakerna underst, i mitten. Se till att ingen lös packning ligger ovanför ryggstöden. Den kan åka fram i bilen vid en kraftig inbromsning och vålla skador. Kontrollera lufttrycket i däcken om du har packat mycket. Det kan behöva justeras.
  • Var informerad. Håll koll på väderprognoser och trafikinformation. På trafikverket.se kan du hålla dig uppdaterad på trafikläget. Där får du bland annat veta var det pågår vägarbeten och på vilka vägar det är problem med snö.

Källa: Motormännens Riksförbund

 

Publicerat