Övrigt

Aladdinasken – En inbiten jultradition

Att Aladdinasken smyger sig hem till de flesta julfirare ä det ingen tvekan om. 2009 röstades den ikoniska chokladasken fram som viktigare än självaste jultomten. Här är historien om en av våra största jultraditioner.

Under början av 1900-talet var chokladpraliner en dyr godsak. 1939 blev det ändring på detta. Då såg den första Aladdinasken dagens ljus – en folklig chokladask. Den första varianten innehöll 18 sorters praliner, alla av mörk choklad.

Under 1950-talet gjorde julkalendern sitt intåg i radion. Det var även vid denna tid Aladdin började förknippas med julen. Och så har det fortsatt sedan dess. Chokladaskarna tillverkas visserligen året runt, men försäljningen är överlägset störst runt jul.

– Med 3,5 miljoner sålda askar står det i princip en Aladdinask på varenda julbord. Alla har sin favoritpralin och alla har sina traditioner och ritualer knutna till asken, säger Sara Sjöholm, brand manager på Aladdin.

Förändring har alltid varit en del av Aladdin, över 50 pralinbyten har gjorts genom åren. 2009 fick svenskar rösta på sin favoritpralin genom kampanjen ”Rädda julen”. Ägglikören fick minst röster och byttes året därpå ut mot en pralin med jordgubbskräm.

2016 års nytillkomling är en mörk pralin fylld med limekräm.

– Det är en modern och fräsch pralin, som med sin lena smak är det perfekta komplementet till långkörare som Gräddnougat och Nöttryffel, säger Sara Sjöholm.

Publicerat