Mat & dryck

Pepparkakans dag!

Idag den 9 december är dagen då vi firar julens goda och mest klassiska kaka, pepparkakan. Det finns många recept på pepparkakor och känner du inte för att gå och köpa en burk färdiga så finns här recept på både klassiska pepparkakor och mjuk pepparkaka.

Pepparkakans dag firas den 9 december varje år och instiftades 1996. Pepparkakor har funnits i Sverige sedan 1300-talet, men blev populära hos vanligt folk under 1800-talet då dess ingredienser blev mer lättilgängliga. 

Här kommer några recept för ditt årliga pepparkaksbak.

Klassiska pepparkakor:

  • 2 1/2 dl Brun Farin
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 3/4 dl vatten
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk malna kryddnejlikor
  • ca 6 dl vetemjöl (+ extra till utbakning, 6 dl motsvarar ca 360 g)
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
Detta recept är gjort för ca 125 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
  1. Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
  2. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
  3. Låt massan kallna utan omrörning.
  4. Rör i bikarbonaten och mjölet.
  5. Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
  6. Sätt ugnen på 175°C.
  7. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Baka en provkaka för att se om degen håller måttet, om kakan flyter så arbeta in lite mer mjöl i degen.
  8. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
  9. Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.

För alla

Innehåller gluten. Fri från ägg.
Gör laktosfri: byt smöret mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkfri: välj mjölkfritt matfett.


Mjuk pepparkaka:

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 50 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk kardemumma

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 2 ägg pösigt med 2 dl socker.
  2. Rör ner 1 1/2 dl gräddfil och 50 gram smält smör.
  3. Blanda 2 1/2 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver, 1 msk kanel och 2 tsk kardemumma och rör ner i smeten.
  4. Häll smeten i formen. Grädda i cirka 40 minuter i ugnen. Ta ut, vänd upp kakan på ett fat och låt svalna.
Publicerat