Pepparkakans dag firas den 9 december varje år och instiftades 1996. Pepparkakor har funnits i Sverige sedan 1300-talet, men blev populära hos vanligt folk under 1800-talet då dess ingredienser blev mer lättilgängliga.
Här kommer några recept för ditt årliga pepparkaksbak.
Klassiska pepparkakor:
- 2 1/2 dl Brun Farin
- 3/4 dl ljus sirap
- 3/4 dl vatten
- 150 g smör eller margarin
- 1 msk malen kanel
- 1 msk malen ingefära
- 1 tsk malna kryddnejlikor
- ca 6 dl vetemjöl (+ extra till utbakning, 6 dl motsvarar ca 360 g)
- 1 1/2 tsk bikarbonat
- Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
- Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
- Låt massan kallna utan omrörning.
- Rör i bikarbonaten och mjölet.
- Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Arbeta degen smidig på mjölat bord. Baka en provkaka för att se om degen håller måttet, om kakan flyter så arbeta in lite mer mjöl i degen.
- Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
- Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.
För alla
Innehåller gluten. Fri från ägg.
Gör laktosfri: byt smöret mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkfri: välj mjölkfritt matfett.
Mjuk pepparkaka:
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 1 1/2 dl gräddfil
- 50 g smör
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk kanel
- 2 tsk kardemumma
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 2 ägg pösigt med 2 dl socker.
- Rör ner 1 1/2 dl gräddfil och 50 gram smält smör.
- Blanda 2 1/2 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver, 1 msk kanel och 2 tsk kardemumma och rör ner i smeten.
- Häll smeten i formen. Grädda i cirka 40 minuter i ugnen. Ta ut, vänd upp kakan på ett fat och låt svalna.