Miljö

Tomgångskörning värst på vintern

När kylan börjar sitta i och vintern infinner sig så är det många som för bekvämlighetens skull inte stänger av motorn när de lämnar bilen för ett snabbt ärende för att hålla insidan varm. Onödig tomgångskörning kostar både pengar och ger upphov till utsläpp av avgaser som är både miljö- och hälsoskadliga.

Störst utsläpp av fordonsgaser har vi under vintertid. Undvik att ha bilen på tomgång när det är kallt ute eftersom att utsläppen av avgaser och de skadliga ämnen i avgaserna är som störst då.

Även om bilen har en katalysator så börjar den fungera först efter att motorn blivit varm, vilket är efter ungefär 2- 3 kilometers körning vintertid. En bil med katalysator ger därför ungefär samma utsläpp som en bil utan katalysator vid kallstarter. Skrapa därför is och snö på bilen innan du startar motorn, då slipper du andas in avgaserna när de är som giftigast.

Barn är särskilt känsliga för luftföroreningar eftersom att de andas in större volymer än vuxna i förhållande till sin vikt och har ett svagare immunförsvar.  Därför bör tomgångskörning särskilt undvikas i områden där barn vistas.

Motorvärmare är en stor fördel att använda under vintern. Till exempel blir motorn varm, vilket minskar bränsleförbrukningen och avgasutsläppen med skadliga ämnen. Genom att använda motorvärmare minskar du även slitaget på din bil. Har du ingen motorvärmare är det bättre att köra iväg än att varmköra bilen på tomgång.


Exempel på skadliga ämnen som finns i fordonsavgaser
Koldioxid (CO2) – Växthusgas som bidrar till den globala uppvärmningen.

Kolmonoxid (CO) – Försämrar blodets syreupptagningsförmåga och kan vara livshotande i stora mängder. Höga halter av kolmonoxid kan leda till kärlkrampsymtom hos personer med hjärtbesvär.

Kväveoxider (NOX) – Giftiga och irriterar luftvägar och slemhinnor. Bidrar även till försurning och övergödning. Kväveoxider kan även reagera och bilda marknära ozon.

Kolväten (HC) – Inom gruppen kolväten finns ämnen som är cancerframkallande, ex. bens(a)pyren, 1.3-butadien och bensen. Bidrar till att bilda marknära ozon.

Marknära ozon (O3) – skadligt för växter och djur. Kan orsaka irritation och effekter på lungfunktionen särskilt hos astmatiker.

Partiklar – Kan ge upphov till hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar. Ökade besvär för astmatiker

Källa: Naturvårdsverket, Trafikverket

Publicerat